Сметната палата ще извърши нови 366 одита през тази година,

...
Сметната палата ще извърши нови 366 одита през тази година,
Коментари Харесай

Сметната палата разкри акцентите в одитната си програма за 2023 г.


Сметната палата ще извърши нови 366 одита през тази година, от които 319 финансови одита на годишните финансови доклади на бюджетните организации и общини, 34 одита за сходство при финансовото ръководство, 4 одита на осъществяването и 9 характерни одита. Това планува Програмата за одитната активност на Сметната палата за 2023 година, оповестиха от пресцентъра на институцията.

В програмата са включени бюджетни организации с национално и районно значение, както и такива, при които с предишни одити са открити несъответствия с правната рамка по основни аспекти от активността, неизпълнени рекомендации, дадени от Сметната палата. Сред критериите за избор на одитни задания, са и нарасналият публичен интерес, размерът на обществения запас, обсегът на обществените услуги, вероятни отрицателни последствия за обществото. Ще се ревизират също и възложители на публични поръчки, извършени без спортна процедура. Преценява се и съществуването на човешки, времеви и финансови запаси на институцията за реализирането на одитите.

Финансовите одити са измежду наложителните задания на институцията по Закона за Сметната палата. Още по време на тези одити откритите от инспекторите неправилни регистрирания се поправят във всички вероятни случаи. Целта на институцията е докладите да дават вярна и почтена визия за финансовото положение, финансовите резултати от активността и паричните потоци на бюджетната организация и да бъдат надеждна база за взимане на управнически решения на институционално, районно и национално равнище. 

При одитите за сходство при финансовото ръководство ще бъде тествана законосъобразността на ръководството - спазването на нормативните и вътрешните актове, публичните поръчки и други в бюджетните организации.

Администрирането на приходите от такса за битови боклуци на общини, възлагането и осъществяването на публичните поръчки и ръководството и разпореждането с общинско имущество ще бъдат тествани в общо 20 общини.

За да се изследват основни процеси в системата на висше обучение по отношение на осъществяването на Стратегията за развиване на висшето обучение в Република България в интервала 2020 -2030 година, са планувани одити на финансовото ръководство на 6 висши образователни заведения: Минно-геоложкия университет „ Св. Иван Рилски “– София, Националната академия за театрално и кино изкуство „ Кръстьо Сарафов “ – София, Военната академия „ Георги Стойков Раковски “, Националния боен университет „ Васил Левски “ – Велико Търново, Икономическия университет – Варна, Техническия университет – Варна. Ще бъдат тествани и 2 спортни учебни заведения – в Пловдив и в Плевен.

Одити за сходство при ръководството на обществените средства и действия ще бъдат осъществени и на Изпълнителната организация „ Борба с градушките “, Държавната организация „ Безопасност на придвижването по пътищата “ към Министерския съвет, Главна дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “ към Министерство на вътрешните работи.

Одитите на осъществяването са по витално значими области за жителите и с тях ще бъде открито дали дейно и ефикасно се ръководят обществените средства и действия. Това са одитите:

- Постигане на енергийна успеваемост посредством възобновяване на многофамилните жилищни здания. Мотивът за този одит е, че активността е една от основните за понижаване на излъчванията с 55 % до 2030 година за възстановяване на качеството на жилищния фонд в Европейски Съюз. Повишаването на енергийната успеваемост, в това число и посредством саниране на постройките у нас би трябвало да докара до икономисване на енергийни разноски.

- Опазване, възобновяване и стабилно ръководство на горите. Целта е да се извърши разбор и оценка на нормативната наредба и на контрола и дейностите за опазването и възобновяване на горите, защото те са запас, който въздейства на климата, въздуха, почвата и биоразнообразието и би трябвало да се ръководи по резистентен метод.

- Принос на предпочитана ос 1 „ Води “ на Оперативна стратегия „ Околна среда “ 2014-2020 за осъществяване на националните цели в региона на водоснабдяването и канализацията. Темата е публично значима, тъй като у нас към момента има обитаеми места с режим на ползване на вода. В същото време в началото утвърденият бюджет по предпочитаната ос, възлизащ на съвсем 2 милиарда лева, е понижен с близо половин милиард лева, тъй като не са изпълнени навреме финансираните планове и действия заради закъснение на възлагането на публичните поръчки.

- Мерки за попречване и противопоставяне на корупцията при консумиране и ръководство на средствата от европейските фондове. Предвижда се одитът да е водоравен и да обхване органите за ръководство на средства от фондовете на Европейски Съюз, като се наблюдава напредъкът в осъществяването на ограниченията, заложени в Националната тактика за предварителна защита и противопоставяне на корупцията (2021 - 2027 г.), използвани за осъществяване в съответната администрация.

Сред характерните одити, с изключение на наложителните по Закона за Сметната палата, са и следните два одита:

Одит на „ Национална електрическа компания “ ЕАД. До в този момент не е юридически одит на сдружението, което е най-големият производител на електрическа сила от възобновими източници у нас и заема централно място в българската електроенергийна система. В интервала 2019 - 2021 година са извършени 84 публични поръчки на обща стойност близо 17,5 млн. лева, предоставени без спортна процедура.

Одит на „ Университетска многопрофилна болница за интензивно лекуване – Александровска ” ЕАД. Болничната здравна активност се реализира в 26 клиники, включително отделения, центрове, приемни кабинети и 3 лаборатории. УМБАЛ „ Александровска “ ЕАД разполага с 861 кревати, от които 250 хирургични и 42 интензивни, има 47 парцела частна благосъстоятелност. Според одитен отчет на Министерство на здравеопазването, сдружението има огромна задлъжнялост. В интервала 2019 - 2021 година са извършени общо 142 публични поръчки на обща стойност над 47 млн. лева, предоставени без спортна процедура. 

Задължителните задания по Закона за Сметната палата (освен финансовите одити), Закона за политическите партии и Изборния кодекс, залегнали в Програмата, са одит на:

- доклада за осъществяването на държавния бюджет на Република България;

- бюджетните разноски на Българската национална банка и тяхното управление;

- доклада за осъществяването на бюджета на държавното публично осигуряване;

- доклада за осъществяването на бюджета на НЗОК;

- финансовата активност и ръководството на предоставеното имущество на политическите партии;

- заявените доходи и осъществените разноски по отношение на предизборната акция за изборите за общински съветници и кметове – политически партии и обединения от партии и локални обединения от партии и инициативни комитети.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР