Сметната палата прие одитната си програма за 2021 г., която

...
Сметната палата прие одитната си програма за 2021 г., която
Коментари Харесай

Сметната палата ще проверява харченето на пари за коронавируса

Сметната палата одобри одитната си стратегия за 2021 година, която ще бъде импортирана в Народното събрание според условията на член 7, алинея 3 от Закона за Сметната палата. Сметната палата ще реализира 342 нови одитни задания.

Одитите на осъществяването са 6 и с тях ще бъде открито дали дейно и ефикасно се ръководят обществените средства и действия. Сред тях са три одита на обществени средства за превъзмогване на следствията от пандемията COVID-19:

- Изпълнение на ограниченията в опазването на здравето по отношение на COVID-19;
- Ефективност на ограниченията в поддръжка на превъзмогването на последствията от рецесията, провокирана от пандемията от COVID-19, и подготовка за екологично, цифрово и стабилно възобновяване на стопанската система (REACT-EU) “;
- Ефективност на ограниченията в поддръжка на туризма за превъзмогване на последствията от рецесията, провокирана от пандемията от COVID-19.

Сметната палата сега прави други три одита, свързани с превъзмогване на следствията от пандемията COVID-19, които ще приключат през 2021 година При тях се одитират разноските за: стопански ограничения за микро, дребни и междинни предприятия, ограничения за обществена поддръжка и претовареност и ограничения за подкрепяне на аграрни производители. Те се правят в четири министерства – на стопанската система, на труда и обществената политика, на земеделието, храните и горите, и на финансите, както и в организациите по заетостта и общественото подкрепяне и Държавна фирма „ Земеделие “.

Специфичните одити са 10, като измежду тях са наложителните одитни задания по Закона за Сметната палата на: доклада за осъществяването на държавния бюджет на Република България; бюджетните разноски на Българската национална банка и тяхното управление; одит на образуването на годишното превишение на приходите над разноските на Българската национална банка за 2020 година, дължимо към държавния бюджет; доклада за осъществяването на бюджета на държавното публично осигуряване; доклада за осъществяването на бюджета на НЗОК;

Във връзка с идни през 2021 година избори за народни представители за Народно заседание и за президент и вицепрезидент на Република България, Сметната палата е присъединила в одитната си стратегия:
- одит за сходство на заявените доходи и осъществените разноски по отношение на предизборната акция на участниците в изборите за народни представители за Народно събрание;
- одит за сходство на заявените доходи и осъществените разноски по отношение на предизборната акция на участниците в изборите за президент и вицепрезидент на Република България.

Други характерни одити по настоящи тематики за обществеността са:

- на „ Държавна консолидационна компания” ЕАД. Дружеството ръководи забележителен финансов запас, като личният му капитал през 2019 година е към 1,2 милиарда лева, а на ръководените активи – към 1,5 милиарда лв.. Важен за обществото аспект от активността му съставлява възлагането на действия по ремонт и реорганизация на язовири – държавна и общинска благосъстоятелност, по отношение на което през 2018 година капиталът на сдружението е повишен целево с половин милиард лв..

- на „ Топлофикация София” ЕАД. Дружеството дава извънредно значима услуга на софиянци. Налице е обаче публично напрежение, обвързвано с цените на предоставяната топлинна сила и неизясненост по фактурираните суми и изравнителните сметки, за което са подадени голям брой тъжби и сигнали от жители. В същото време през последните две години сдружението е с негативен финансов резултат, включено е в националния проект за вложения, само че през 2018 и 2019 година не са осъществени планувани планове.

Одитите за сходство при финансовото ръководство са 35. При тях ще бъде тествана законосъобразността на ръководството - спазването на условията на нормативните и вътрешните актове и договорите, публичните поръчки и други Одити за сходство ще бъдат осъществени в 3 министерства, 5 организации и комисии, 25 общини, регионални администрации и други По избрани тематики - за осъществяването на контракти за концесии на парцели и за ръководството и разпореждането с парцели, ще бъдат проверявани по едно и също време по няколко общини.

Финансовите одити на годишните финансови доклади на бюджетните организации и общини са 291. Институцията одитира годишните финансови доклади на бюджетните организации – първостепенни разпоредители с бюджет, както и на второстепенни разпоредители със независими бюджети по силата на специфични закони. Финансови одити ще се извършат и на годишните финансови доклади на всички общини с бюджет над 10 млн. лева, както са включени и общини с по-малки бюджети, които не са одитирани през последните три години. След привършване на финансовите одити Сметната палата ще изготви систематизиран отчет, който дава цялостна картина на положението на отчетността в обществения бранш.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР