Сметната палата отказа да завери годишните финансови отчети за 2016

...
Сметната палата отказа да завери годишните финансови отчети за 2016
Коментари Харесай

Сметната палата не завери финансовия отчет на Държавния резерв

Сметната палата отхвърли да завери годишните финансови доклади за 2016 година на Държавната организация " Държавен запас ". Това стана ясно от признатия от Сметната палата Доклад за резултатите от финансовите одити, осъществени през 2017 година, който обобщава изводите и мненията със изводи за заверките на годишните финансови доклади на министерства, ведомства, държавни висши учебни заведения и общини за 2016 година

Сметната палата отхвърли да завери годишните финансови доклади на общо 5 бюджетни организации. Освен Държавната организация " Държавен запас " това са общините Лозница, Омуртаг и Братя Даскалови , както и на Софийски университет " Св. Климент Охридски " .

Припомняме, в средата на месец юли Сметната палата отхвърли да завери доклада на СУ. Според инспекторите годишният финансов доклад не дава вярна и почтена визия за финансовото положение и имуществото на Софийския университет към 31 декември 2016 година Разликите в докладите били за милиони левове.

 Отчетът на СУ пред Сметната палата показвал разлики за милиони
Отчетът на СУ пред Сметната палата показвал разлики за милиони

СУ има 6-месечен период да отстрани несъответствията

С запаси са заверени годишните финансови доклади на 4 министерства и на 15 общини.

Резервите са най-вече при финансовите одити на годишните финансови доклади на общините, което е знак за незадоволителния им административен потенциал и неефективният вътрешен надзор във връзка с финансовата отчетност.

Според статистиката на Сметната плата към 90% от всички финансови доклади са заверени без запаси. Това са общо 212 мнения.
Без запаси, само че с превръщане на внимание, са заверени 56 мнения. Според тези данни няма основни отклонения от нормативните условия за финансово отчитане.

 Снимка 342506
Източник:

Според Сметната палата най-често установяваните недостатъци при правене на финансовия доклад са:
Не се капитализират инфраструктурните обекти, земи, гори и трайни насаждения, активи с художествена и историческа стойност; Неправилно се осчетоводяват получените и разходвани средства по стратегии на ЕС; Не се съблюдава задължението за обзор за амортизация на дълготрайните активи и за провизиране на вземанията според от степента на събираемост; Не се регистрират задбалансово поетите и осъществени задължения и зародилите нови задължения за разноски, условни вземания и задължения; Не се организира цялостна годишна инвентаризация на активите и пасивите по отношение на правенето на ГФО.
 Сметната палата ревизира по какъв начин Борисов харчи остатъка
Сметната палата ревизира по какъв начин Борисов харчи остатъка

Искането на Българска социалистическа партия е да се ревизира така наречен " портфейл Борисов "

В Доклада Сметната палата проучва положението на рамката за финансово отчитане в България и вероятностите пред нейното развиване. Изводите:
Сметната палата поддържа приемането на консолидирана рамка за финансово отчитане в обществения бранш, която да размени настоящата сега рамка, състояща се от голям брой общи и самостоятелни инструкции за реализиране на отчетността. Сметната палата поддържа самодейността за основаване и приемане на Европейски счетоводни стандарти в обществения бранш, с което ще се увеличи качеството и прозрачността на финансовото отчитане в обществения бранш и ще се основат условия за реализиране на по-добро финансово ръководство на публичните запаси и обществения дълг. Сметната палата ще поддържа напъните на Министерство на финансите за модернизиране на счетоводството в обществения бранш и ще продължава да дава справедлива оценка на степента на развиване на финансовата отчетност.
 Снимка 342507
Източник:
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР