Сметната палата на САЩ публикува финансов отчет за най-скъпата оръжейна

...
Сметната палата на САЩ публикува финансов отчет за най-скъпата оръжейна
Коментари Харесай

Най-скъпо струващата оръжейна програма в света - за бойни самолети на САЩ

Сметната палата на Съединени американски щати разгласява финансов доклад за най-скъпата оръжейна стратегия в света - бойните самолети (изтребители) F-35 Lightning II на американския тръст Lockheed Martin. Според изчисленията на федералното ведомство, разноските за употреба и поддръжка на F-35 до края на програмата, т.е. до 2088 година, ще доближат 1,58 трилиона $. Това е с 44% повече от предварителната оценка на Пентагона, дадена през 2018 година Тогава Министерството на защитата на страната разгласи нуждата да бъдат изразходени към 1,1 трилиона $ за F-35 за същия интервал.

Към момента Министерството на защитата на Съединени американски щати разполага с към 630 изтребителя F-35.До средата на 40-те години на този век Пентагонът има намерение да закупи от Lockheed Martin съвсем 2500 самолеит изтребители от този модел. При това, както отбелязва Сметната палата на Съединени американски щати, макар забележителното нарастване на разноските, оперативните характерности на F-35 с течение на времето понижават.

Понастоящем американските военновъздушни сили (ВВС) и военноморски сили (ВМС) считат, че ще могат да правят по-малко на брой полети годишно с F-35, в сравнение с в началото се очакваше, и то поради високите разноски за обслужване на бойните самолети. По настоящи оценки на Министерството на отбранатана на Съединени американски щати, военновъздушните сили ще заплащат приблизително по 6,6 милиона $ годишно за употреба и поддръжка на един аероплан F-35. " Това доста надвишава първичната оценка от 4,1 милиона $ ", се споделя в документа на ведомството.
 Lockheed Martin отвори новия цех за F-16, където може да бъдат създадени и изтребителите за България
Отвориха новия цех за F-16, където може да бъдат създадени и изтребителите за България

Там скоро ще стартира осъществяването на поръчка по договорка с Бахрейн

За последните пет години общата подготвеност на бойните самолети F-35 е намаляла доста и нито един от моделите на самолета (като F-35A, F-35B и F-35C) не дава отговор на поставените цели за наличност, означават от Сметната палата на Съединени американски щати.

Към декември 2023 година, и трите съществени типа воръжени сили на Съединени американски щати, които употребяват този тип аероплан, оповестиха че техните налични F-35 не са задоволително подготвени за бойни задачи.Само 52% от изтребителите F-35A на военновъздушните сили бяха счетени за отчасти годни за осъществяване на задачи, при сложена цел от 80%.За Военноморски сили този показате е 62%, при цел от 75%.

Припомня се, че предишния март Пентагонът даде обещание да увеличи общите равнища на бойна подготвеност на изтребителите с 10% до март 2024 година - от 54% на 64%.
 Печалбата на американската корпорация Lockheed Martin скочи за 2023-а
Печалбата на американската корпорация Lockheed Martin скочи за 2023-а

Кое поделение е печелившо през четвъртото тримесечие на предходната година
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР