Сметките за ток за битовите потребители може да нараснат над

...
Сметките за ток за битовите потребители може да нараснат над
Коментари Харесай

Завещано от Промяната: Шест пъти скачат сметките за ток през 2023 година

Сметките за ток за битовите консуматори може да набъбнат над шест пъти през идната година. Това ще стане, в случай че осъществим поетите пред Брюксел задължения за прекосяване на семействата на свободния пазар на електрическа енергия. Ангажимент за това е стихотворец от последното постоянно държавно управление и е записан в утвърждения от Европейската комисия План за възобновяване и резистентност (ПВУ).

 

В частта за либерализация на пазара на дребно в ПВУ е записано, че ще бъде осъществен “постепенен и поетапен преход към либерализиран пазар на електрическа енергия до 31 декември 2025 година, посредством последователно унищожаване на контролираните цени за битови клиенти, в изискванията на либерализиран пазар на електрическа енергия на едро в два поредни стадия (през 2023 година и 2025 г.) и преустановяване на определянето на енергийни квоти за доставка на контролиран пазар от КЕВР ”.

 

Според енергийни специалисти, които “Труд news ” потърси за коментар, това значи, че доставчикът на електрическа сила на семействата, крайният доставчик, ще излезе на свободния пазар, а няма да купува ток на цена, която КЕВР дефинира.

 

Тоест цената на тока за бита ще бъде каквато е на свободния пазар, плюс дължимите такси за доставката и Данък добавена стойност. Това съставлява първият стадий от либерализацията на пазара.

На втория стадий от либерализацията на пазара, от 2025 година семействата ще могат сами да избират кой да им доставя електрическа сила и ще могат да сменят доставчика си.

 



 

От 1 юли токът за бита нарастна с към 3%, като дневната цена за “Електрохолд Продажби ” АД е 0,11146 лева за киловатчас, клиентите на “ЕВН България Електроснабдяване ” ЕАД заплащат 0,10917 лева, а на “ЕНЕРГО-ПРО Продажби ” АД - 0,11311 лева за киловатчас.

 

Всички тези цени са без Данък добавена стойност и по принцип се дефинират за интервал от една година - би трябвало да важат до края на юни 2023 година Това значи, че сега най-високата цена за бита е 113 лева за мегаватчас.

 

Същевременно в четвъртък цената на електрическата енергия на Българската самостоятелна енергийна борса в пазарния сегмент “Ден напред ” беше над 730 лева за мегаватчас. Това значи, че в случай че в този момент битовите консуматори са на свободния пазар, би трябвало да заплащат над шест пъти по-високи сметки за ток. Ако в този момент едно домакинство през лятото заплаща за ток по 80 лева на месец, следващата година ще би трябвало да заплати 480 лева През зимата, в случай че фамилията се отоплява на ток и заплаща по 200 лева на месец, след либерализацията на пазара ще заплаща над 1200 лева на месец.

 

Тези сметки ще бъдат непостижими за по-голямата част от хората в страната. Затова при предходното държавно управление редица политици обясняваха, че би трябвало да има правила за установяване на “енергийна беднотия ”. И хората, които са енергийно небогати, за получават някакво подкрепяне. Това обаче няма да реши казуса, тъй като в България освен бедните, а даже и хората със междинни приходи не могат да си разрешат да заплащат месечни сметки за ток от 480 лева през лятото и 1200 лева през зимата.

 

Средната заплата за страната през юни е 1710 лева, което след налози и осигуровки прави 1327 лева Това значи, че в случай че в едно семейство и двамата родители да работят на междинната заплата, половината от приходите им ще отиват единствено да ток, вода и телефон. Реално обаче даже за хора с приходи над междинните заплащането на тези сметки ще бъде убийствено за фамилния им бюджет.

 

И в случай че бъде въведено понятието “енергийна беднотия ” в него би трябвало да попадат даже и хора със заплати над 3 хиляди лева Защото в противоположен случай и хора с високи заплати няма да могат да изплащат заемите си, ще банкрутират и домовете им може да бъдат отнети.

 

За да бъде осъществена либерализацията на пазара на ток, би трябвало да има решение на Народното събрание. Това е един от 22-та закона, в които би трябвало да бъдат направени промени, с цел да получим от Европейски Съюз средствата по Плава за възобновяване и резистентност.

 

В Брюксел разискват въвеждането на таван на цената на газа, като 15 страни членки желаят подобен таван да бъде въведен. Същевременно в Плана за възобновяване е записано, че семействата би трябвало да излязат на свободния пазар. А точно те са най-потърпевши от възходящите цени, тъй като не могат едностранно да вдигнат заплатите си, както вършат компаниите с предлаганите от тях артикули и услуги.

 

Заради високите цени на дървата за огрев и пелетите доста фамилии сложиха климатици, с цел да изкарат идната зима. Може да се окаже обаче, че за отопление с климатик през идната година ще щат в пъти повече, в сравнение с, в случай че употребяват пелети. Но какви ще са пазарните цени на тока през идната година и тъкмо от по кое време семействата ще минат на свободния пазар към момента никой не може да каже, тъй като е нужен настоящ парламент.

 

Проект

Обсъждат две цени за тока

Една от обсъжданите благоприятни условия за облекчение на удара на високите сметки за ток върху семействата е въвеждането на двутарифна цена на електрическата сила. Идеята е, в случай че едно домакинство употребява малко електрическа сила, т.е. гасят крушките, да платиш по-ниската цена. А тези, които използват повече електрическа енергия да заплащат повече.

Проблемът тук е, че доста хора нямат топла вода и те отопляват на бойлер. Което значи, че употребяват повече ток, само че не може да се каже, че разхищават електрическа енергия и нямат потребност да заплащат тока по ниската цена. Освен това в едно домакинство може да има повече хора, които използват повече електрическа енергия от техен комшия, който харчи по-малко просто тъй като живее самичък. Ще бъде потрес за семействата, в случай че се постанова децата би трябвало да стоят на мрачно в стаята си вечер, с цел да се вмести фамилията в ниската цена на тока.

 

Цената на газа е 2 пъти по-висока от плануванаъа

60 на 100 по-скъпо парно от януари

 

С 60% може да нарастнат парното и топлата вода от следващата година, в случай че страната не компенсира топлофикациите поради високата цена на газа. Въпреки понижението на цената на природния газ за октомври, той въпреки всичко е близо два пъти по-скъп от калкулираното при образуване на цената на топлофикациите, изясни ръководителят на Асоциацията на топлофикационните сдружения Кремен Георгиев.

 

“Цените на топлинната сила не са съответни на цената на природния газ, една от тях би трябвало да се промени ”, изясни Георгиев. Според него страната наложително би трябвало да продължи с обезщетенията за топлофикациите, макар че все още има понижаване на цените.

 

Обмудсманът Диана Ковачева упорства за инспекции

Подозират далавера с цените на дърва и пелети

 

Омбудсманът упорства за инспекции за това дали далавера е причина за повишаването на дърва, пелети и въглища.

 

Икономическото министерство да извърши инспекции на пазарите за далавера при цените на твърдите горива - дърва за огрев, пелети и въглища за битови потребности. За това упорства омбудсманът Диана Ковачева. Според омудсмана наклонност за голословно повишаване на дървата, пелетите и въглищата за огрев се следи още от средата на предходната година, само че тя се е задълбочила през летните месеци на тази година. Към момента цените са непостижими за крайните консуматори, безапелационна е Ковачева.

 

От юни насам цените на дървата за огрев са се нараснали близо два пъти. “Съгласно предоставената от жалбоподателите информация, в изискванията на лимитирано предложение цената на дървата за огрев през юни 2022 година е била към 110 лева за тримерен пространствен метър (пр. куб. м), през юли 2022 година - към 140 лева./пр. куб. м, през август 2022 година - към 160 лева./пр. куб. м, а през септември 2022 година - към 200 лева./пр. куб. м. Движението на цените на пелетите за отопление е от 350-410 лева./тон (в взаимозависимост от съответния тип на пелетите) през лятото на 2021 година до 850-1000 лева./тон през септември 2022 година ”, написа в обосновката си за искане на инспекцията Ковачева.

 

Енергийният специалист Валентин Николов пред “Труд News ”: Промените би трябвало да бъдат признати до края на годината

 

Според Плана за възобновяване първо пазарът на едро би трябвало да премине в либерализиран пазар. Това значи да няма публичен снабдител. В момента Националната електрическа компания играе ролята на публичен снабдител. Изкупува сила, която КЕВР є споделя, да вземем за пример от АЕЦ “Козлодуй ” и други производители на електрическа сила, и я доставя на контролирания пазар.

 

Когато се одобри законът, а доколкото знам би трябвало да се одобри до края на годината, тогава няма да има публичен снабдител и всички крайни снабдители, които назоваваме ЕРП-та, ще би трябвало да купуват електрическата сила от свободния пазар.

 

Това значи, че силата, която идва към семействата ще бъде на пазарен механизъм, който ще бъде контролиран от позиция на това може ли да има огромни пикове или не може, т.е. КЕВР единствено тогава ще се намесва. А до края на 2024 година, т.е. от 2025 година семействата към този момент няма да купуват от краен доставчик, както е в този момент, а всяко едно домакинство ще си избира снабдител на ток, както всяка една компания сега. Това ще бъде цялостна либерализация на пазара. Освен в случай че несъмнено, не се направи някакво изключение поради новите условия на пазара на електрическа сила и неуместните върхове на цените.

 

За всяко нещо може да се договаря с Брюксел. Въпросът е, че те ще желаят някакви учредения. А всички други страни са излезли на свободния пазар. Най-вероятно ще желаят обезщетения на уязвимите, енергийно бедните, които още не сме дефинирали в законодателството. А всички други ще купуват електрическа сила на свободния пазар.

 

Еленко Божков, зам.-министър на енергетиката, пред “Труд News ”: Работата е малко мътна и по-добре, че е по този начин

 

В националния План за възобновяване и резистентност е казано, че от 2023 година би трябвало да стартира последователното въвеждане на свободния пазар за електрическа енергия за битовите консуматори, което да продължи до 2025 година

Предполагам обаче, че Европейска комисия ще удължи контролирания пазар, тъй като тя предлага дори някои небитови консуматори да се върнат още веднъж на контролирания пазар.

 

Така че работата към свободния пазар за битови консуматори е малко мътна, и по-добре, че е по този начин, тъй като другояче става рисково за хората.

Ние още не знаем какво значи енергийна беднотия, няма и формулировка, няма и аршин за това.

 

Енергийният специалист Таско Ерменков, пред “Труд News ”: Недопустимо е народът да се обрече на енергиен апетит

Цените за година се усилиха 6 пъти

 

Единственият късмет обстановката да се закрепи обикновено е излизането на потребителите на свободния пазар да се отсрочи. Безотговорно е от 2023 година да хвърлим битовите потребителите на свободния пазар, тъй като хаосът, който ще настъпи и вредите, които ще се получат, ще бъдат още по-ужасни от оня недомислен акт, при който хвърлихме микро и междинните предприятия на свободния пазар за електрическа енергия. А в този момент това ще касае всеки един от нас. Държавата към момента не е дефинирала какво значи енергийно подвластен човек, освен енергийно безпаричен.

При това състояние да оставиш хората на свободния пазар, значи единствено едно - да ги обречеш на бедност, а някои даже да ги лишиш от живот. Цените ще бъдат като на свободния пазар. За една година на дребните и междинни предприятия сметките за ток са се нараснали към шест пъти.

 

Планът за възобновяване не е светият закон, в който към този момент всичко е написано и нищо не се трансформира. Това е документ, който предстои на допълнение, обработка и изменение и това е въпрос на политическа воля. В последна сметка не съм доста уверен, че когато обречеш народа си на енергиен апетит, парите, които ще получиш по Плана ще бъдат потребни за който и да било.

 

Народното събрание посредством Закона за енергетиката регламентира кой е на предпазен, контролиран пазар и кой е на свободен пазар за електрическа енергия. Парламентът е този, който би трябвало да се заеме с тази активност и колкото може по-скоро да отсрочи, да анулира или незаконно да вкара едно такова деяние.

 

В България не сме подлежащи на такива скокове на електрическата енергия, които са единствено подлежащи на външния пазар, защото при нас нямаме такава взаимозависимост при производството на електрическа енергия. А не виждам за какво би трябвало да се покажем “солидарни ” с Европейския съюз, с цел да споделим с тях неподходящите резултати от високата цена на електрическа енергия на бита.

 

Източник:

Стефан Кючуков
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР