Сметките за ток в Европа ще носят все по-големи и

...
Сметките за ток в Европа ще носят все по-големи и
Коментари Харесай

Цените на електроенергията ще бъдат огромни в края на 2022 година

Сметките за ток в Европа ще носят все по-големи и неприятни изненади

"Една петролна рецесия удря стопанската система като огромна вълна, разбиваща се на плажа: въздействието, когато гребенът се стоварва върху брега е неотложно и трагично. Електрическата рецесия е различен тип потрес: сходно на надигащ се прилив, тя е мудна, само че безмилостна, и по-късно, изненадващо, вие сте затънали ", написа Хавиер Блас в собствен коментар за.

Разликата изяснява за какво политиците и вложителите се концентрират върху петрола и са склонни да пренебрегват електричеството. Това е огромна неточност, тъй като следва още едно огромно усложнение към цените на електрическата енергия, сходно на това, което Европа преодоля в края на предходната година.

Почти неусетно районните контракти за електрическа енергия за края на 2022 година и изключително за 2023 година се покачиха доста през последните няколко седмици, което предвещава по-нататъшни нараствания на сметките за комунални услуги. В някои случаи договорите доближиха рекордни стойности, като се усилиха с към 40% през последните два месеца.

В рамките на няколко дни през декември и още веднъж в края на февруари цените на тока скочиха. Оттогава ежедневните цени паднаха. Спадът е подвеждащ. В електричеството значими са кумулативните междинни стойности. Средните месечни стойности рисуват тревожна картина.

Досега през май еталонният немски едногодишен контракт за електрическа енергия възлизаше на приблизително 222 евро на мегаватчас, като се насочва към най-високото си месечно равнище, над предходния връх, подложен предишния декември от 207 евро на мегаватчас. Преди 2021 година най-високата междинна стойност за същия образцов контракт беше 83 евро през юли 2008 година



Войната в Украйна, която подвигна цените на природния газ и въглищата, е главният мотор на тази рецесия. Тя се утежнява и от ниското произвеждане на нуклеарна сила във Франция: държавната Electricite de France SA неотдавна понижи своите цели за нуклеарна мощ за 2022 година до по-малко от 300 тераватчаса, което е с повече от 30% по-малко от това, което създаде преди десетилетие.

Европейските компании за комунални услуги купуват електрическа енергия месеци напред на пазара на едро, с цел да поправят разноските за своите клиенти. И по този начин, актуалните нараствания на цените на форуърдните контракти на процедура способстват за обилни нараствания на дребно за идната година. Скокът ще бъде сходен на този от предходната есен, когато сметките за ток се трансфораха в парещ политически картоф от Испания до Англия.

Увеличенията може да принудят държавните управления още веднъж да харчат милиарди долари за намаляване на въздействието посредством дотации и данъчни облекчения. Проблемът в този момент е, че покачванията на сметките за комунални услуги ще дойдат дружно с необятно публикуваното безпокойствие по отношение на разноските за живот, което в допълнение натоварва фамилните бюджети. Това предвещава още проблеми за Европейската централна банка и Английската централна банка, които към този момент се борят с най-високата инфлация от няколко десетилетия. Ако петролният потрес провокира вълна от инфлация, токовият удар ще вдигне още повече инфлационния прилив.

При петрола спот цените на пазара ще накарат цените по бензиностанциите да се двоумят на дневна база. С електричеството измененията се демонстрират ежемесечно - и ще бъдат изключително трагични отсега нататък. Във Англия, да вземем за пример, оптималната цена, която комуналните услуги могат да таксуват от семействата за електричеството си - известно като ценови таван - сега се преизчислява два пъти годишно. Тъй като цените в края на 2022 година и началото на 2023 година се търгуват на високи равнища към този момент няколко седмици, таванът е надъхан да се усили доста. Cornwall Insight пресмята, че цената за електричество и газ евентуално ще се усили до £2,595 годишно до октомври, което е повече от 30% от £1,971 сега. По-рано тази година същата цена скочи с 54%, преди държавното управление да се намеси, с цел да смекчи удара.

Подобни са трендовете и в други страни. Германските комунални услуги и огромните купувачи на електрическа енергия в този момент търгуват ток за доставка през 2023 година на цена от над 200 евро за мегаватчас, рекордно високо за тази година. За да представим това в вероятност, форуърдните цени през 2019 година се движеха към 50 евро. Френските предварителни цени на електрическата енергия през 2023 година предходната седмица се повишиха до над 300 евро за мегаватчас, връх за контракта. През януари същият контракт се търгуваше за по-малко от 130 евро за мегаватчас.

Ефектът от тези нараствания няма да се прояви в цените на дребно до по-късно тази година. Но когато пазарът на електрическа енергия доближи приливната висока точка в края на 2022 година и началото на 2023 година, въздействието върху фамилиите и дребния бизнес ще бъде същото: доста ще се удавят.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР