Сметки показват, че страната ни разполага с 33 хиляди свободни

...
Сметки показват, че страната ни разполага с 33 хиляди свободни
Коментари Харесай

У нас има 33 хиляди свободни дози РНК ваксини

Сметки демонстрират, че страната ни разполага с 33 хиляди свободни дози от иРНК имунизациите за ковид, заяви бТВ.

В момента имаме налични над 400 000 дози. Най-голям дял от тях обаче са на „ АстраЗенека “, за чиято приложимост чакаме решение до часове.

Разполагаме още и със 125 хиляди дози на „ Пфайзер “, само че от тях 100 хиляди се пазят за втора игла, както и с 48 хиляди на „ Модерна “, от които 40 хиляди се пазят за втора доза.

Остава обаче отворен и въпросът по какъв начин ще се действа с векторните ваксини. Лекари регистрират, че ползата към тях е намалял, което води до закъснение в имунизационния развой.

Яна Манева се имунизира с „ АстраЗенека “ – първата ѝ доза е на 24 февруари. След по-малко от месец следва и втората игла. „ Какво се случва, в случай че си остана единствено с една доза? И какъв брой мога да отложа да си я сложа тази ваксина “, чуди се Манева.

Александра Калоянова избира да се имунизира при персоналния си доктор. Получава „ Пфайзер “, само че споделя, че е била подготвена да си сложи каквото има.

„ Интересът към имунизациите е сериозен, само че единствено към осведомителните РНК. Векторните се заобикалят, пациентите не ги желаят. Определено това води до закъснение. Недостигът на ваксини също е фактор “, споделя доктор Михаил Михов.

Тази седмица той е получил два флакона на „ Пфайзер “, а в хладилника му отлежава флакон на „ АстраЗенека “, тъй като не може да събере нужните 10 искащи, с цел да го отвори.

От Здравното министерство обясниха, че към момента чакат мнения от някои от експертните препоръки, с цел да решат за имунизацията с Оксфордската ваксина.

Според здравните управляващи избор на ваксини евентуално ще има през май месец.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР