Сметището в село Шереметя е едно съоръжение, което не отговаря

...
Сметището в село Шереметя е едно съоръжение, което не отговаря
Коментари Харесай

Светлана Божкова: Голяма част общински депа в страната не са започнали рекултивация



Сметището в село Шереметя е едно оборудване, което не дава отговор на нормативните условия. Това сподели Светлана Божкова, шеф отдел „ Битови, биоразградими и строителни боклуци “ към Министерството на околната среда и водите, в изявление за предаването „ 12+3 “.

Тя изясни в детайли през какви стъпки би трябвало да премине плана за рекултивация на Община Велико Търново, с цел да се реши казусът: „ Община Велико Търново е подхванала дейности по създаване на план за рекултивация, който е показан в предприятието за ръководство на дейностите по запазване на околната среда, прегледано е от специалистите на предприятието и на Министерството и е върнат на общината за поправяне и комплектуване на всички нужни документи и по-късно още веднъж ще бъде прегледано. Ако всичко е наред, ще бъде препоръчан планът за финансиране “.

На този стадий процедурата зависи от напъните на Община Велико Търново, защото от нея зависи за какъв брой време ще бъдат отстранени забележките, посочи тя.

Голяма част от наличните общински депа в страната не са почнали рекултивация, заяви Божкова. Причината е, че тяхната употреба е прекъсната напълно скоро: „ Те са малко над 100. В общи линии страната закъснява с построяването на новите районни системи, което е причина за по-късното преустановяване на употреба на тези общински депа “.

Отделени са над 87 млн. лева за рекултивацията на към 37 депа. Процесът на рекултивация трае към 3 години и няколко месеца, тъй като се прави на няколко стадия – техническа, биологична.

Цялото изявление чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР