Сметището в град Дупница гори от няколко седмици, съобщава БНТ.

...
Сметището в град Дупница гори от няколко седмици, съобщава БНТ.
Коментари Харесай

Продължава да гори сметището в Дупница

Сметището в град Дупница гори от няколко седмици , оповестява Българска национална телевизия. Пожарът замърсява въздуха в града - хората се оплакват от непрестанната задушлива миризма. По думите на локални поданици неприятната миризма се усещала и при потреблението на вода в града.

Депото е запълнило потенциала си от дълго време. Поради липса на различно хранилище обаче сметището продължава да се употребява както за отпадъците от Дупница, по този начин и за боклука от прилежащите села.

 Община Дупница е застрашена от рецесия с боклука
Община Дупница е застрашена от рецесия с боклука

Няма къде да транспортира отпадъците

Сметището не може да бъде изгасено, тъй като тлеело непрестанно, поради неналичието на сепарираща апаратура . По думите на шефа на Дирекция Околна среда, превоз и сигурност в община Дупница Мая Спасова в сметището се получават гнилостни процеси, в резултат на които се отделя метан, който ускорява разпалването на боклуците.

В същото време планът за построяването на ново хранилище край Джерман е в начална фаза. Очаква се новото бунище да не е готово до края на годината, до когато Община Дупница има правото да употребява настоящето бунище. Към момента общината търси къде да изхвърля отпадъците от 6 общини в област Кюстендил.

 Джерманци се събират против градеж на бунище до домовете им
Джерманци се събират против градеж на бунище до домовете им

Заканват се с блокаж на Автомагистрала " Струма "

Зам.-кметът на община Дупница Красимир Георгиев е обяснил, е в случай че не бъде обезпечен контракт с отговарящи депа в региона, входираните за европейско финансиране планове за сепариране и компостиране на отпадъците ще отпаднат. Другата алтернатива била да се откри решение за интервал към година и половина, до момента в който се построи до дъно депото край Джерман.

Всички общини, към които Дупница се е обърнала за помощ, са отказали. В случай, че решение не бъде открито до края на годината, ще се наложи страната да реши къде общината да извозва отпадъците.

Ако няма нови митинги , депото в Джерман би трябвало да е готово през 2019 година.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР