Смесват паралелките от един випуск и при заболели до 500

...
Смесват паралелките от един випуск и при заболели до 500
Коментари Харесай

Код „тъмночервен“ затваря училища

Смесват паралелките от един випуск и при болни до 500 на 100 000 души
При доста заболели възпитаници или учители, още веднъж ще се минава онлайн

Практиките до последно са присъствени

Само при пурпурен сюжет учебните заведения ще минават в напълно онлайн среда, излиза наяве от насоките а просветителното министерство за изключителната епидемиологична конюнктура.

Това значи, че при 14-дневна заболяемост на повече от 500 на 100 000 души на регионално равнище, образователният развой превключва незабавно на електронна среда със заповед на министъра на образованието.

В мощ за новата година остават и предходните три сюжета - зелен (заболеваемост до 100 на 100 000 души), жълт (от 100 до 250) и червен (от 250 до 500).

Ще има опция при червен сюжет, възпитаници в риск от отпадане и възпитаници, чиито родители работят на първа линия, да се образоват присъствено в сборни паралелки на равнище випуск. Особеността е, че практическото образование на учениците в професионалните паралелки се организира както при зеления сюжет.

Дори при жълт сюжет, в случай че отсъстват 10 % от учениците поради COVID-19 или при болни учители и неспособност за застраховане на присъствен образователен развой, шефът може да изиска позволение от министъра, като преди този момент има такова на РЗИ или на регионалния спешен щаб.

Еднопосочно придвижване
Децата не сменят класните стаи


Родителските срещи ще са онлайн

С цел да не се усилва заболеваемостта, учениците няма да сменят класните стаи, а учителите ще влизат за предметите си в съответната паралелка. Ограничено ще е потреблението на кабинети, лаборатории, работилници, физкултурен салон - единствено при липса на други благоприятни условия за реализиране на образованието по съответния образователен предмет. От МОН предлагат и осъществяване на оптимален брой часове навън, когато метеорологичната конюнктура разрешава това.

В рекомендациите се изисква и обезпечаване на физическо разстояние сред учителя и местата на учениците, в т. ч. и целесъобразна отдалеченост от 1,5 метра по време на образование, където е използвано.

Отново на дневен ред е и отварянето на повече входове за учебните заведения с повече от 100 възпитаници, като се обезпечи пропускателен режим на всеки отворен вход и се дефинира кои класове минават през съответния вход без скупчване на деца и учители и при съблюдаване на отдалеченост.

В коридорите и по стълбите и тази образователна година ще би трябвало да се вкара еднопосочно напредване. В учебните дворове няма да се позволяват външни лица. Родителските срещи ще се организират онлайн, а при потребност от директна връзка - в по-голямо помещение, което подсигурява съблюдаване на разпоредбите на здравно министерство.

Красота и непорочност в “Две хубави очи”
Поправителната матура беше с Яворов
Утре ще се организира матурата по желание.

Красота и непорочност в стихотворението “Две хубави очи” на Пейо Яворов беше тематиката на днешната матура по български език и литература. Зрелостниците трябваше да пишат интерпретативно съчинение или есе.

Преди това те решаваха 30 задания с избираем отговор и 10 - със свободен. Изпитната композиция беше генерирана от журналистката във в. “Аз Буки” Зина Соколова в 6,30 часа в Министерството на образованието и науката.

През майската изпитна сесия тази година зрелостниците разсъждаваха за смисъла на благодеянието в “Песента на колелетата” на Йордан Йовков. Днес матурата се организира в 159 учебни заведения. Явиха се 3542 младежи.

Утре ще се организира вторият наложителен държавен зрелостен изпит по предмет по желание.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР