Смесица от ярост и разочарование се усеща сред жителите в

...
Смесица от ярост и разочарование се усеща сред жителите в
Коментари Харесай

АФП: Гняв в Турция от отстраняването на десетки прокюрдски кметове

Смесица от гняв и отчаяние се усеща измежду жителите в кафене в югоизточния турски град Мардин, откакто държавното управление размени известния кмет с настойник.
Една година след локалните избори 40 от общо 65 общини, извоювани от прокюрдската Народна демократическа партия (НДП), в този момент са под контрола на назначените от държавното управление попечители, предава Агенция Франс Прес.
В Мардин, Ахмет Турк от партията НДП завоюва 56,2 % от гласовете през март 2019 година
Но през август той беше един от първите, дружно с тези в околните Диарбекир и Ван, които бяха отстранени и сменени от държавното управление.
Шест месеца след промяната жителите в Мардин, град с над 800 000 население, са изключително сериозни заради неналичието на услуги и развиване.
" Никой не се тормози, никой не желае да прави нищо и никой не покачва глас. Говорим в този момент с вас, кой знае какво ще се случи с нас на следващия ден? ". Това сподели пред AФП мениджърът на кафенето Фират Каятар по време на посещаване в края на февруари.
" Те могат също по този начин да не организират избори в югоизточната част, тъй като имаха два избора и след двата назначиха попечители ", сподели Кайтар, който живее в остарелия град.
" Никой не слуша ", вметна един от клиентите на кафенето, Абдулазиз, 57-годишен. " Не можем да се оплакваме на никого. (Губернаторът) носи банани, само че ни би трябвало самун. "
Друг мъж наоколо, който не сподели името си, добави, че младежите приключват университета, само че не съумяват да си намерят работа.
" Това е казусът, с който се сблъсква и Мардин ", споделя той, представен от БГНЕС.
Партията дефинира отстраняването на кметовете като " офанзива " против кюрдите, само че държавното управление упрекна HДП във връзки с поставената отвън закона Кюрдската работническа партия (ПКК).
Кюрдите съставляват към 20 % от общото население на Турция.
Подобни дейности не са нещо ново. Анкара в профил 95 кметове на HДП, откакто партията завоюва 102 общини през 2014 година
" Що се отнася до HДП, просто промяната заради подправените обвинявания, свързани с гнет, е най-лесният метод това да се случи и е просто политически опит за заличаване на тяхната легитимност ", съобщи шефът за Турция за Хюмън райтс уоч (HRW) Ема Синклер-Уеб.
Представители на ПКК
Председателят в Мардин за ръководещата партия на президента Реджеп Тайип Ердоган отбрани дейностите на държавното управление, обвинявайки ПКК в потреблението на кметовете от HДП за приемане на надзор.
" Всъщност тези кметове бяха представители на Кандил ", сподели Фарук Кълъч, имайки поради мястото, където се намира управлението на PKK и базите в планински регион в Ирак.
" Никой от кметовете не прави изказвания по лична, самостоятелна воля ", добави Кълъч, изказване, което HДП изрично отхвърля.
Турското държавно управление неведнъж упреква кметовете на HДП, че употребяват парите на общините за подкрепяне на ПКК или наемат родственици на бойци от ПКК.
Вътрешното министерство твърди, че някои кметове участват на политически манифестации, демонстрации и даже погребения на бойци от ПКК.
От НДП споделят, че 21 от кметовете му са зад решетките.
ПКК води въоръжена битка против турската страна от 1984 година насам. Групировката е в черния лист на Анкара и нейните западни съдружници като терористична организация.
Целта на държавното управление беше да " срине всяко разграничаване сред HДП, легална партия, която играе по разпоредбите на играта в Народното събрание и демократично определени представители от тази партия, и въоръжена организация ", съобщи Синглер-Уеб.
Икономически претекстове
Политикът деец Турк беше оневинен през февруари по едно дело, заведено против него, откакто бе отхвърлен като кмет на Мардин за първи път през 2016 година.
Кълъч от ПСР съобщи, че в случай че по-късно кметовете бъдат оправдани по обвиняванията против тях, те ще се върнат на постовете си, само че добави, че има обвинявания против доста от тях.
Ерен Кескин от Анкарската асоциация за правата на индивида (IHD) счита, че има " стопански " претекст за уволненията.
„ Първите общини, на които са назначили губернатор - Диарбекир, Мардин и Ван - са провинции, които в действителност са отворени за икономическо развиване “, сподели Кескин.
Нейното изказване беше подкрепено от заместник-председателя на HДП Сарухан Олук, който съобщи, че държавното управление „ се поддържа мощно посредством приходите и облагите от локалните администрации “.
Олук упрекна държавното управление, че раздава пари и отзивчивост на своите съдружници, както и на компании и фондации, близки до ръководещите посредством касите на общините.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР