Смесеното българо-румънско дружеството Дунав мост 2 Видин-Калафат-АД има нов изпълнителен

...
Смесеното българо-румънско дружеството Дунав мост 2 Видин-Калафат-АД има нов изпълнителен
Коментари Харесай

Нов директор пое Дунав мост 2

Смесеното българо-румънско сдружението " Дунав мост 2 Видин-Калафат " -АД има нов изпълнителен шеф, написа " Фокус ". На мястото на досегашния инж. Людмил Димитров, е назначен юрист Васил Бенов. Смяната е станала на извършено Общо заседание на Надзорния съвет на сдружението, в което са взели участие членовете му - по двама представители на България и Румъния.
Промяната е вписана в Търговския указател на 6 октомври т.г. Новите трима членове на УС са – Илиана Ципоркова, строителен инж., ръководител на Съвета, Мирослав Любенов, икономист, зам.-председател и член - Васил Бенов, изпълнителен шеф.
Съставът на четиричленния Надзорен съвет на сдружението остава неизменен – двамата членове от българска страна са Христо Монев и Валери Василев, добави Бенов.
Новият изпълнителен шеф Васил Бенов  е 50-годишен, фамилен с едно дете. Той има 24 годишен юридически стаж, от които 15 години е юрист.  През юни т.г. бе маркирана 10-годишнината от пуска на оборудването. Очаква се в късната  есен на т.г., по оборудването да премине 10-милионното транспортно средство. През 2022 година трафикът през " Дунав мост 2 “ се е нараснал с близо 15 на 100 по отношение на 2021 година, а за първите пет месеци на 2023 година по отношение на същия интервал на м.г. - с 12 %. В годините целите в активността не са се трансформирали. Финансовото положение на сдружението, в което го оставям през днешния ден е доста положително, сподели за някогашният изпълнителен шеф Людмил Димитров. Приходите за 2022 година са за към 55 млн. лв., в случай, че в страната и Европа има съществени инфлационни процеси, а сдружението ни не е променяло таксите за прекосяване по оборудването от откриването му. Инвестиициите вложени в построяването на моста и инфраструктурата към него от страна на България е 304 млн.евро и от страна на Румъния 96 млн. евро. Това са всичко 400 млн евро инвестиция, средства, които бяха подсигурени посредством безвъзмездната помощ от Европейската комисия в размер на 70 милиона евро и заеми. Прогнозата за тяхното погашение е 20 години. Всяка година на акционерите, българската и румънската страна, се изплащат дивиденти в сходство с първичните вложения, като това става след обособяване на 10 % от средствата във фонд за бъдеща рехабилитация на оборудването. Във всичките години от 2013 сдружението до през днешния ден е разпределяло дивиденти по отношение на приноса на двете страни в построяването на моста. Финансовите резултати демонстрират, че " Дунав мост 2 " ще се изплати по бързо от предстоящото, добави Димитров.
Днес в сдружение работят общо 114 индивида.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР