Смесената експертна комисия между България и Северна Македония даде зелена“

...
Смесената експертна комисия между България и Северна Македония даде зелена“
Коментари Харесай

Започва изготвянето на инвестиционен проект за ГКПП „Клепало“

Смесената експертна комисия сред България и Северна Македония даде „ зелена “ светлина за правене на капиталовия план за построяването на новия Граничен контролно-пропускателен пункт  „ Клепало “ между  Струмяни и Берово.

Това стана ясно на съвещание на комисията в София. Комисията взе решение и за установяване на типа и разположението на новия пропускателен пункт. Граничният надзор ще се реализира и от двете страни, като се планува да има независими здания на проверяващите служби от двете страни на граничната вадичка.

Експертите на двете страни имаха за задача да дефинират главните механически характерности на пътните връзки, местоположението на трасето, пресечната точка с границата, мястото на новия граничен пункт, нужната инфраструктура, постройките, типовете товари, режима на действие, правните и нормативни въпроси. Предстои експертна комисия към Агенция „ Пътна инфраструктура “ да избере и вид за създаване на 17-километрова права сред границата и Струмяни и осъществяване на нужните екологични процедури. Изграждането на правата е заложено в капиталовата стратегия на организацията.

Строителството на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Клепало “ ще се финансира с над 10 млн. евро от ръководената от Министерство на регионалното развитие стратегия за трансгранично съдействие сред Република България и Република Северна Македония 2021-2027 година

С решения на Министерския съвет регионалният шеф на Благоевград бе избран да разпорежда проектирането и построяването на пункта.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР