Смесен състав на съдии от Върховния касационен и административен съд

...
Смесен състав на съдии от Върховния касационен и административен съд
Коментари Харесай

Системта за е-гласуване за съдебния съвет все пак ще бъде проверена

Смесен състав на съдии от Върховния касационен и административен съд позволи експертиза с четири въпроса, която ще ревизира електронната система, употребена при изборите за нов състав на Висшия правосъден съвет (ВСС). Жалба против процедурата бе подадена от някогашния ръководител на Софийския областен съд (СРС) Методи Лалов, който бе претендент за съдийската гилдия. С обжалването си той искаше точно инспекция на електронната система.

Пред магистратите през днешния ден той показа нови над 20 претенции и въпроси, които обаче не бяха позволени. Едно от настояванията на някогашния ръководител на СРС бе за допускане на очевидци в процеса. Магистратите одобриха настояването под изискване - в случай че след правене на експертизата някоя страна я оспорва, то тя може да си докара очевидци.

Експертизата ще бъде изпълнена от Информационно обслужване " АД и " Борика – Банксервиз " АД. Двете сдружения бяха измежду посочените в жалбата на Лалов, от които могат да бъдат излъчени способени движимости лица за осъществяване на инспекция на системата.

Преди изборите за членове в новия състав на Висш съдебен съвет няколко организации, членове на съвета и магистрати показаха подозрения в системата и, макар настояването им за инспекция съветът отхвърли външен одит.

С жалбата си Лалов желае и анулация на избора.

След последните промени в Закона за правосъдната власт, с които бе въведен директния избор от магистрати за членове на съвет (досега това ставаше посредством делегати - бел.ред.), бе написана и процедурата за обжалване на вота. За разглеждане на жалбата се образува 5-членен разбъркан състав от висши съдии - 3-ма от Върховен касационен съд и 2-ма от Върховен административен съд. Как разискването на жалбата против изборите в съвета сподели дупки в закона четете тук.

Следващото съвещание по делото ще бъде на 14 септември.

Лалов бе един от претендентите за съвета. При извършеното в два тура гласоподаване на 17 и 18 юни той получи надлежно 285 и 193 гласа. Магистратите избраха петима висши съдии - Цветинка Пашкунова, Красимир Шекерджиев, Атанаска Дишева, Олга Керелска и Севдалин Мавров, както и шефката на окръжния съд в Бургас Боряна Димитрова да станат идващите представители на съдиите в съвета.

През първия ден от избора 1473 съдии се възползваха от електронната система за гласоподаване, а през втория - 1455.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР