Сменени са заместник-управителите на турската централна банка, както и член

...
Сменени са заместник-управителите на турската централна банка, както и член
Коментари Харесай

Ердоган пак смени шефове в централната банка, турската лира удари ново дъно

Сменени са заместник-управителите на турската централна банка, както и член на Съвета по парична политика на банката, съобщи турската телевизия СиЕнЕн-Тюрк. Решението за измененията, което е подписано от президента Реджеп Тайип Ердоган, е оповестено в турския Държавен вестник.

В решението е посочено, че са отстранени от служба заместник-управителите на турската централна банка проф. доктор Семих Тюмен и доктор Угур Намък Кючук, както и членуващия в Съвета по парична политика на банката проф. доктор Абдуллах Яваш.

За заместник-управител е назначен Таха Чакмак, а за член на Съвета по парична политика проф. доктор Юсуф Туна, осведоми СиЕнЕн-Тюрк.

Миналата седмица се появиха изказвания, че президентът Реджеп Тайип Ердоган губи доверие в шефа на централната банка Шахап Кавджъоглу по-малко от седем месеца, откакто уволни неговия предходник. Твърдеше се, че Ердоган е неудовлетворен, че намаляването на лихвения % се е забавило до предишния месец, съобщи Ройтерс.

Впоследствие шефът по връзки на турското президентство Фахреттин Алтун опроверга тези изказвания.

След известието за измененията турската лира спадна до ново рекордно ниско ниво по отношение на $, като изгуби 1 % от цената си до 9,19 лири за един щатски $. Досега през тази година курсът на лирата е понижен с 19 % на фона на опасенията за паричната политика на страната. По-късно турската валута възвърне малко от загубите си до 9,1325 лири за $.

През предишния месец турската централна банка понижи главния си лихвен % от 19 на 18 % макар годишната инфлация от към 20 %, което провокира нова вълна от продажби на турска валута на тържищата.

Според източник на Ройтерс в последно време Яваш и Кючук са изразили противоречие с някои решения, взети от турския съвет по паричната политика. Кючук се е противопоставил на продажбите на валутни запаси за поддръжка на лирата в предходни години и е декларирал, че стабилността на лирата, репутацията ѝ и устойчивият курс, който следва от това, са предпоставки за стопански напредък, а растежът, реализиран с други средства, няма да бъде дълготраен. Той е предизвестил, че в случай че лихвеният развой през днешния ден бъде арестуван по-ниско от нужното, на следващия ден ще би трябвало да бъде още по-висок.

" Уволнението на високопоставени чиновници на централната банка измежду нощ без положително пояснение не е метод за създаване на доверие към банката и за усилване на пазарното доверие ", е споделил пред Ройтерс непознат вложител.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР