Сменени нови уплътнения пропускат водород от охладителната система на генератора

...
Сменени нови уплътнения пропускат водород от охладителната система на генератора
Коментари Харесай

Министърът на енергетиката: Заради теча на водород се проверяват всички уплътнения в АЕЦ Козлодуй

Сменени нови уплътнения пропущат водород от охладителната система на генератора на VI блок на АЕЦ " Козлодуй ", съобщи министърът на енергетиката Росен Христов пред публицисти в атомната централа.

Това е единствената догадка след многочислени проби и те са повода за прекъсване на блока на 29 октомври часове откакто беше пуснат в експроатация след годишен планов ремонт. Те се подменят, то ще се проучва за какво са се получили тези изпускания. 

 В идващите дни се чакат новите процедури по тестване и стартиране на VI блок на АЕЦ " Козлодуй ". Министърът счита, че това ще стане до края на седмицата, централата няма да успее да се включи до датата, която е записана като края на ремонта - 3 ноември. Очаква се процесът да завърши до края седмицата. Какви ще са загубите от непроизведения ток ще стане ясно на следващия ден, сподели още Христов. 

Шефът на централата Георги Кирков съобщи, че сигурността е преди всичко и никой няма да даде позволение за стартиране на блока, преди да отстраним казуса.

" Не се чакат цените на газа да стигнат септемврийските. Никога не сме възнамерявали да препродаваме недопечен петрол. Нямаме право да препродаваме артикули импортирани от Русия ", разяснява Христов.

" Работим с другите министерства да подсигуряваме трайно смъкване на цената на горивата на българския пазар ", сподели той.

 

 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР