Смели, дръзки и безскрупулно решителни. Инстинктивно решени да вкусят пак

...
Смели, дръзки и безскрупулно решителни. Инстинктивно решени да вкусят пак
Коментари Харесай

Това ли са най-страшните ни бандити? Ето кои са най-дръзките бегълци от затвора

Смели, дръзки и безскрупулно решителни. Инстинктивно решени да вкусят отново свободата или не издържали от пристрастеност, през последните месеци избягали пандизчии все по-често се появяват в новините.

Бягствата им са все по-изобретателни и могат умерено да бъдат съпоставени с тези на именитите герои от романите за Граф Монте Кристо и Казанова, които духват от занданите фамозно.

За разлика от героя на писателя Дюма и любовника Джакомо обаче нашенците не си губят времето да копаят дупки или да си сътрудничат със съзаклятници извън. Повечето от тях разчитат на себе си и на подръчните материали, до които се докопат, оповестява България през днешния ден. Решенията им са някак спонтанни, само че в същото време лишени от всякаква форма на съмнение.


Хосе Луис Гевара Мартинез стреля с автомат по предприемач

Такъв е казусът на печения лъжец Румен Асенов, който избяга в понеделник. Той е наказан за кражба и имал да лежи още по-малко от 11 месеца. Докато е ескортиран във Варна за дело, устройва бягството си като по кино сюжет. С крайник на железен стол разтваря решетките на прозореца, след което навързва един за различен чаршафи. Така по спонтанното въже се спуска от втория етаж на пандиза и пушек да го няма.

За последните 9 години близо 100 наказани съумяват да избягат от българските затвори, сочат статистиките от 2015 и 2016 година. Най-често това се случва на път за съда или при местенето им в различен затвор. Някои бягат и до момента в който са пратени за лекуване в болница.

Не липсват обаче и извънредно нападателни и обезверени опити, при които пандизчиите влизат в пердах с ченгетата. Такъв е казусът със страховития Тома Ендрев, наказан за ликвидиране. Той излежава 18-годишна присъда за клането на хазяина си, който разчленил и изхвърлил в чувал през терасата от шестия етаж. През февруари Ендрев духна заедно с белезниците след блъскане с ченгетата, до момента в който е конвоиран до централната постройка на пандиза. Избягал, с цел да види обичаната си. И отново поради нея е хванат дни по-късно. Ченгетата го излъгали, че гаджето му е болно, и той й отишъл на рандеву. Ендрев бяга за повторно поради приятелката си. Истински Казанова, само че много злобен за ухажор, майтапят се пловдивските надзиратели.


Малин Крумов-Маце е наказан за ликвидиране на чужденец

Аналогично, само че по-колоритно е бягството на грабителя Петър Бонев-Медито, който духва от Бургаския затвор през декември предходната година. Пратили го да хвърли боклука в контейнерите зад постройката, само че не знаели, че смугла ромка е размътила главата на пандизчията. Влюбеният Бонев минал през две полоси, избягал на 14 кучета и прескочил 4-метров дувар, с цел да се отдаде на милувки в леглото на циганката. Открит в обятията на обичаната си, Бонев надалеч не е толкоз сантиментален и влюбчив отвън чаршафите. Той търпи присъда от 8 години за брутално нахлуване и свиреп побой и грабеж над пенсионерка и сина й в град Средец.

Ако опитът за бягство е несполучлив, наказаните се разминават, без да им се усили присъдата. Ако въпреки всичко прекарат известно време на независимост, получават още няколко годинки затвор и солидна санкция.
Такъв е казусът с Николай Георгиев, който духва, до момента в който е на работа на градеж през февруари тази година. Неподготвен и хванат бързо, той прибавя към присъдата си още две години и половина и 4 бона санкция.


Ендрев тръпне за гаджето си зад решетките

Георги Димитров от Сунгурларе пък просто не се завърнал от отпуск и се нанесъл в къщата на починал родственик. Там почнал да се грижи за равнища от канабис и даже захванал бизнес с дрога, без да се тормози, че ченгетата го дирят.

Фрапантен е казусът с 56-годишния пандизчия Георги, избягал през август 2015 година от пандиза в Белене. Той бе хванат тази година, до момента в който се пробва да се вреди за интервенция в болница, представяйки се за брат си.

През 2014 година някогашният началник на пандизите ген. Петър Василев разгласи, че по 120 пандизчии бягат годишно и една от аргументите е слабата подготовка на чиновниците по занданите. Особено дръзки и сплотени са пандизчиите от затворническите общежития и от занданите в дребните градове, където защитата е по-лека.

През юли т.г. от Следствения арест във Велико Търново избяга Найден Данаилов - изпечен мургав престъпник с татуировки, упрекнат за тежко престъпно закононарушение.

През август Петър Попов-Пъпеша, наказан на 12 години за обир, духна мистериозно след работа в лафката, до момента в който се прибирал към килията с приятелите си.

През 2015 година в пандиза в Бобовдол бе открита дупка в тавана, копана повече от година с лъжици. Ако проектът не бе осуетен, идеолозите му - четирима пандизчии - щяха да попаднат в историята с колоритното си бягство.

Върхът в класацията досега се държи от именитите гангстери Николай Кръстев Николов-Шатката и гватемалеца Хосе Луис Гевара Мартинез. Те се изпаряват от Софийския затвор, като бягството им е най-успешното за последните 20 години. Рецидивистите изчезнаха безследно през 2014 година. Твърди се, че са се заселили в Италия.


Медито припада по тази циганка и бяга

Маце без конкуренция

Без конкуренция в затворническата антология на бягствата остава убиецът Малин Крумов-Маце. Той духна за 3 минути и 10 секунди през 5-метрова телена ограда от Варненския затвор. По-късно бе хванат и върнат да излежава доживотната си присъда за преднамерено ликвидиране на македонеца Орце Коруновски. Никой до момента не може да се мери с Маце по гъвкавостта и бързината му.

Година по-късно други двама доживотници последвали образеца му. Планът им е сбъднат точно на Великден 2011-а. Виктор Николов и Йордан Петров прерязват решетките на спалното помещение с ножовка, изкопават дупка в спалното в стената и смъкват 10 тухли. След това се пробват да преодолеят огражденията в двора на пандиза, само че са хванати на покрива.

Тази година български пандизчия се прочу и измежду индонезийските пандизчии. Димитър Илиев преплува 15-метров тунел с вода, прокаран по канализацията на пандиза и отвеждащ към основната улица в Денпасар дружно с четирима свои приятели.

23-годишният Иван Гюров, по прякор Шливата, също духна от обич от Бургаския затвор. Вечерта на 4 против 5 май 2014 година Шливата прескочи оградата на затворническото общежитие „ Строител “ и потъна вдън земя. Той даже беше разгласен за общодържавно търсене и след 2 седмици в неопределеност бе открит на градеж в Приморско, където си работел напълно умерено. Оказа се, че Гюров решил да избяга поради 16-годишната ученичка Емануела.

Шливата е от бандата на Мечо, Игуаната и Ламята. Четиримата бяха арестувани още през 2010 година и упрекнати за въоръжени грабежи в магазини и бензиностанции в Бургас, Сливен и Поморие.

Източник: " Флагман "
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР