Смела България записа страхотна победа над Полша с 3:1 (22:25,

...
Смела България записа страхотна победа над Полша с 3:1 (22:25,
Коментари Харесай

България срази Полша и извоюва място в женската Лига на нациите и през следващия сезон

Смела България записа страхотна победа над Полша с 3:1 (22:25, 25:13, 25:17, 25:22), с която " лъвиците " заслужиха изрично мястото си във волейболната лига на нациите за дами и през идващия сезон. Момичетата на Лоренцо Мичели извоюваха своята четвърта победа в шампионата и не разрешиха ориста им да бъде решена от други - въпреки че Белгия завоюва над към този момент класиралата се за финалите Япония с 3:2 и се надяваше на българска неточност, с цел да приключи пред " лъвиците " в крайното класиране .

20-годишната Мария Йорданова стана топреализатор в срещата с 22 точки. Истински водач за успеха бе Нася Димитрова, приключила с 15 точки (4 блокади, 1 ас). Силвана Чаушева осъществя 11, Мира Тодорова - 9, а Мирослава Паскова - 8. Много мощно игра българската разпределителка Лора Китипова, отличила се и с няколко сполучливи пуснати топки в основни моменти. Жана Тодорова бе на познатото си високо равнище в отбрана. Мотивираните българки получиха в допълнение ентусиазъм от над 2500 въодушевени почитатели в " Арена Армеец ", с които честваха справедливо след победната точка.
"Лъвиците " обърнаха полякините за триумф с 3:1 гейма.
Трети следващ мач селекционерът Лоренцо Мичели стартира с шесторка Мира Тодорова, Лора Китипова, Мирослава Паскова, Нася Димитрова, Силвана Чаушева и Мария Йорданова плюс либерото Жана Тодорова. И трети следващ мач националките ни започнаха неприятно. Тон даде първото разиграване, в което полякините върнаха невъзможна топка благодарение на мрежата и скоро по-късно към този момент водеха с 5:1. След като четири пъти нашите се приближиха на точка от гостенките изравняването най-сетне пристигна при 20:20 след офанзива „ от краче “ на Нася Димитрова, навън на полякините и офанзива през блокадата на Чаушева. Селекционерът на съперничките Стефано Лаварини изиска таймаут, след който Чирнянска върна полската преднина, Паскова извади офанзивата си в навън, а контрата на Конколевска лиши гейма от конспирация.

България най-сетне поведе при 3:2 във втория гейм. При 7:5 пристигна и първата сполучлива обсада, дело на Чаушева. „ Лъвиците “ започнаха да вадят топки в задно поле и на техническата пауза преднината към този момент бе 12:7. При 20:13 полякините развяха белия байрак, вадейки звездата Волош от игра. Ас на Паскова докара разликата до 23:13, а Йорданова с блок-аут оформи впечатляващото 25:13 – подравнен връх за гейм с най-голяма разлика в интерес на България в историята на Лигата на нациите.

Стъписани от разгрома, полякините започнаха третия гейм с три следващи сервиса в навън. Атака на Чаушева докара резултата до 6:4, а спирането пристигна при 12:9 след офанзива на Йорданова. До края на гейма разликата не падна под две точки, а към края му полякините с труд държаха топката в игра. Мария Йорданова с съвършена офанзива през полската обсада осъществя победната точка за 25:17. Общо в гейма статистиката регистрира девет полски неточности, три директни точки за България от блок и едвам 31% успеваемост за гостенките в офанзива.

Четвъртата част стартира равностойно с нови положителни изяви на Нася Димитрова и Мария Йорданова от българската страна на мрежата. Своят миг усети и Лора Китипова с две сполучливи пуснати топки. След втората България поведе 8:6. Блокада на Нася Димитрова направи разликата три точки при 10:7. Полякините понижиха до 11:10, само че техническото спиране пристигна при дне точки задатък след офанзива по блокадата на Мария Йорданова. При 13:12 Мира Тодорова направи две поредни офанзиви " от краче " - първата отразена по знамение с крайник, само че втората приключила с точка за 14:12. Полякините отново се върнаха и изравниха. Преломният миг пристигна при 17:17. Нася Димитрова нападна мощно през центъра и поведохме. Пореден прекрасен сервис на Нася в мача и в шампионата затрудни посрещането, а Чаушева непосредствено приключи - 19:17. След ужасно избавяне на Паскова и офанзива на Йорданова по блока България отново дръпна с три точки. Разликата стана четири при 22:18. Удържахме я и при 23:19 след борбена игра в отбрана. Пусната топка на Мира Тодорова докара до 24:19. Полякините съумяха да създадат три следващи точки, само че повече не съумяха да откраднат. България затвори гейма и мача. И извоюва мястото си в шампионата на най-силните в света.
Лоренцо Мичели.
" Изпитвам задоволство. Резултатът е доста прекрасен за девойките и всичко, което направихме дружно през последния месец. Живяхме с страстите през този интервал. Да видя по какъв начин девойките реализират резултата, за който живеехме и тренирахме, е същинско наслаждение. Щастлив съм от тяхното себераздаване и метода, по който показаха националния тим. Много съм благополучен, че съумях да оказа помощ на Българската федерация по волейбол и на девойките да реализираме своята цел. Това е първият път, в който съумяваме да запазим своето място във волейболната лига на нациите и съм ужасно удовлетворен да видя страстите на всички. За мен резултатът е изцяло логически, само че аз не обичам да бъда индивидът, който обира позитивите. Момичетата са актрисите, които заслужиха аплодисментите. А аз съм доста благополучен за цялата група - за нашия тим, за нашия щаб, за федерацията. Те го заслужиха ", разяснява Лоренцо Мичели.

" Продължаваме да работим по построяването на еднаквост на този тим. Искам още един път да поздравя волейболистките и да им кажа " огромно Браво ", тъй като подариха тези страсти на всички. Важно е, че оставаме във Волейболната лига на нациите, тъй като тя още веднъж ще ни даде късмет да премерим сили с най-хубавите тимове, най-хубавите състезателки. Ясно е, че България сега мъчно ще се опълчи на мощните тимове. Но България може да побеждава тези, които се борят за оцеляването си, по този начин наречени " чаланджър тимове ". С всички тимове със статут на " кандидати " се поздравихме с триумф. Загубихме само един мач с тайбрек от Белгия. Направихме генерално нещо друго. Изграждаме нов тим и го показахме на висока сцена, каквато е Волейболната Лига на нациите ", приключи селекционерът на родните волейболистки. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР