Смехът е лекарство и моя съвет към всички е да

...
Смехът е лекарство и моя съвет към всички е да
Коментари Харесай

Шкумбата: Трябваше да изберем таксиджия за премиер!

Смехът е лекарство и моя съвет към всички е да го одобряват по три пъти дневно - преди, след и вместо ястие, и ще се усещат добре. Това сподели в изявление за Българска телеграфна агенция българският комедиант Димитър Туджаров-Шкумбата по отношение на Международния ден на хумора и шегата - 1 април.

Без комизъм няма да можем да оцелеем, акцентира Шкумбата. По думите му във времена на война и в сложни обстановки, пред които е изправено човечеството, хуморът е този, който избавя хората като отдушник на събралото се напрежение. Според него поради създалата се неуравновесеност, боязън, подбудени от данните за гибел по време на пандемията хуморът в последните две години се е трансформирал. Хората не се майтапиха в същото време и прибраха усмивките си, разяснява комикът.

Нека се смеем освен на първи април, прикани Шкумбата. Той се старае от сутринта да гледа с усмивка на деня. Ако се опиташ да тръгнеш с усмивка, ти можеш да преодолееш компликациите по доста по-лесен метод, сподели той. Доказано е, че смехът лекува, добави комикът.

Заедно с сътрудника си Данчо Колев, Шкумбата, потегля на турне със спектакъла " Скръбна новина ". В София датите са 14 април - в " Нов спектакъл НДК ", и 11 май - Joy Station. Ще има посещение в Добрич - 27 април, Шумен - 28 април, Разград - 29 април, Варна - 30 април, Бургас - 27 май. На 25 април е представлението за българите в Босилеград.

Шкумбата пред Българска телеграфна агенция - за хумора по време на пандемия и война, за новия театър, на какво се смее българинът и по какъв начин хуморът се трансформира през годините, от какво се въодушевява той самият и дали единствено интелигентните хора умеят да се надсмиват над себе си.

- Каква е ролята на хумора в тежки времена като днешните?

- Хуморът е една от аргументите да оцелеем. Старо факсимиле е, само че светът е оживял, тъй като се е смял. В сложни моменти усмивката е доста значима. Днес човечеството е на ръба на своето оцеляване. След две години от по този начин наречената пандемия, след война, която ние като естествени хора, не разбираме защо е, с изключение на да страдат почтени хора, без комизъм няма да можем да оцелеем. Казвам го съществено.

Ние направихме един театър, който се споделяше " Скръбна новина ", само че това тормози хората на афиша и го променихме и в този момент е " Евробалканци ", в който обстановката я вкарахме през погледа на двама българи емигранти. Дотук минаха няколко представления в " Нов спектакъл НДК ", следва на 1 и 14 април. Тръгваме из цялата страна. След премиерата хората ни благодариха, тъй като там се майтапим даже със гибелта.

Спектакълът е въодушевен от книгата на Норман Казънс - " Човекът, който разсмя гибелта “, която показва историята на един публицист, който бидейки в болница, чувайки лекарите по какъв начин приказват за него, че не могат да го спасят от това, че няма да може да се движи, да приказва, си споделил: " Лекарите направиха всичко допустимо, с цел да ме спасят, време е и аз да направя нещо за себе си ".

Пациентът бил изместен в стая, в която му пускали филмите на Луи дьо Фюнес, Чарли Чаплин. Лекарите били уверени, а и е научно потвърдено, че с помощта на смеха, който носи ендрофини, които способстват възобновяване на имунната система, човешките органи, е подействал като лекарство на пациента. Той се подобрил и живял 70 години по-късно, играейки голф. В тази връзка, не би трябвало да се подценява смехът. Нужен ни е, изключително в тези тежки времена. Говоря за качествения смях, а не за черния комизъм, не за хумора, с който обиждаш някого.

- Каква е ролята на смеха за запазването духа на индивида?

- Ако се опиташ да тръгнеш с усмивка, ти можеш да преодолееш компликациите по доста по-лесен метод. Неслучайно, в огромните компании по света, когато набират личен състав, има проби, които хората попълнят. Ако претендентите за една работа имат по 100 точки - избират този, който има повече точки за възприятие за комизъм. Хуморът е значим и не би трябвало да се подценява. Той е отдушник и клапа на натрупалото се напрежение. Неслучайно поради войната и заради световната рецесия излязоха толкоз доста смехории и радостни истории, тъй като това избавя хората. Дано излезем от тези обстановки, тъй като човечеството върви към гладна гибел и то всеобщо.

Ще дам образец с анекдот, който нашумя неотдавна: " Група бежанци от Украйна след седем дни в Перник желаеха филантропичен кулоар за Мариупол ". За олиото, да вземем за пример - в една от веригите за хранителни артикули, по време на борбата за олио, където е пяла и Оливия Нютън-Джон, най-скъпо платената в същото време певица са потърпевши 60 пенсионери, други шест дами се оказали с позитивни проби за бременност.

- Как се промени хуморът по време на пандемията?

- Хуморът се промени, само че не в вярната посока. Заради офанзивата от страна на медиите, на Световната здравна организация, които вместо да опишат по какъв начин да се предпазим, започнаха с данни за гибел, сътвориха боязън и неуравновесеност. Хората не се майтапиха в същото време, а като че ли прибраха усмивките си. Чак в този момент започваме да излизаме от тази обстановка.

- На какво се смее българинът?

- Българинът се смее на всичко, стига да не е включен в историята, която е за смях. Ние сме единствените индивидуалисти. Всеки може, всеки знае. Аз скърбя, че не избрахме някой таксиметров водач да е министър председател на България, тъй като те самите знаят по какъв начин да оправят страната. Ние сме многознайковци, само че едно ни е хубаво, че можем да се самоиронизираме, което по света го няма.

През годините хуморът се трансформира съгласно обстановката и метода на живот. Когато аз бях млад, имаше айрян, в този момент има айфон, айпад, преносим компютър, таблет, интернет. Сега смехът се разнася доста по-бързо. Ето една хумореска, която преди време никой нямаше да разбере, тъй като ги нямаше тези неща. " Младо момиче изкарало шофьорска брошура, взело баба си от село и я завело в София, с цел да я разноски. Спряло на паркинг на верига магазин и споделило: " Бабо не излизай от колата да не те изгубя, аз ще вървя да се " кърша " на паркинга и се връщам ". Баба й споделила: " Само там не си се чекнала, изложи целия жанр ". Прибрали се на село и момичето споделило: " Бабо, тука има ли Wi-Fi " ‘, бабата рекла: Това, което съм готвила, това ще ядеш. Стига с тия градски номера ". Ето, че методът на живот води до нови усмивки.

- Какво въодушевява възприятието Ви за комизъм?

- Всичко към мен въодушевява възприятието ми за комизъм. Ние не сме луди, въпреки че в новия ми театър " Луд за отвързване " имам следната имитация: " Ако земята е лудницата на Вселената, то България е нейният изолатор! ", тъй като всичко " изтрещя “.

Ставайки заран, аз се старая да виждам с усмивка на деня. Смешни обстановки се случват непрекъснато и постоянно са неуместни. Нека се смеем, освен на първи април. Това се трансформира в празник на българския парламент, тъй като там приказват най-големите смехории. Нека всеки ден да е с усмивка.

- Специалисти настояват, че смехът има свойствата да лекува. Вярвате ли в това?

- Естествено. Това е потвърдено. Самият създател на книгата " Човекът, който разсмя гибелта “, Норман Казънс е имал тежкото заболяване. Факт е, че смехът има свойствата да лекува. Освен това съществува и смехотерапията. Спомням си, светла му памет, Николай Николаев - артистът, който ходеше в болница " Пирогов “ с негов сътрудник, влизаха като клоуни в болничното заведение и правеха смях на тежко заболели. Пациентите ги чакаха с неспокойствие. След тяхното посещаване проучванията на тези хора бяха по-добри. Смехът е лекарство и моя съвет към всички е да го одобряват по три пъти дневно - преди, след и вместо ястие, и ще се усещат добре.

- Казват, че единствено интелигентните хора умеят да се надсмиват над себе си. Как можем да усвоим това умеене?

- Много по-умни от мен са споделили, че едно от качествата за просветеност е възприятието за комизъм. Тежко и горко на тези, които нямат това качество. Дори и да са учени, корифеи в дадена просвета, нямат ли го това възприятие, те за мен не са потребни на самите себе си, не са щастливи. Чувството за комизъм е даденост и не може да се научи. Няма по какъв начин да вземеш три учебника, да започнеш да четеш и най-после да станеш и да кажеш: " Ами аз към този момент съм с възприятие за комизъм “ - такава формула няма.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР