Смъртта на Синвар е сериозен удар за Хамас - организацията,

...
Смъртта на Синвар е сериозен удар за Хамас - организацията,
Коментари Харесай

Реакцията на световните лидери след като Израел потвърди, че лидерът на „Хамас“ е убит

Смъртта на Синвар е сериозен удар за Хамас - организацията, която той трансформира в бойна мощ, нанесла най-голямото проваляне на страната Израел в нейната история.

Стана ясно, че Синвар не е погубен при планувана интервенция на специфичните сили, а при инцидентен конфликт с израелската войска в Рафах в южната част на Газа. Кадри от мястото на случая демонстрира Синвар, облечен в бойно снаряжение, да лежи мъртъв в руините на постройка, която е била изумена от танков снаряд.

Бенямин Нетаняху, министър-председателят на Израел, похвали бойците и даде да се разбере, че колкото и огромна да е успеха, тя не е краят на войната.
Яхия Синвар е мъртъв. Той беше погубен в Рафах от смелите бойци на Израелските сили за защита. Въпреки че това не е краят на войната в Газа, то е началото на края. Към народа на Газа имам едно просто обръщение - тази война може да завърши още на следващия ден. Тя може да завърши, в случай че Хамас постави оръжие и върне нашите заложници.
Бенямин Нетаняху, министър-председател на Израел

Премиерът неведнъж повтори военните си цели - заличаване на Хамас като военна и политическа мощ и връщане на заложниците вкъщи. Нито едно от двете не е реализирана макар траялата една година война, в която починаха минимум 42 000 палестинци и огромна част от Газа беше превърната в руини.

Лидерите на западните страни по едно и също време приветстваха ликвидирането на водача на Хамас, само че наред с това приканиха за преустановяване на военните дейности в Близкия изток.
Смъртта на Яхия Синвар и този ден са по едно и също време повратна точка и боен триумф за Израел. Мисля за това, когато се обръщам към фамилиите на жертвите от 7 октомври. Този случай би трябвало да бъде употребен, с цел да могат да бъдат освободени всички заложници и войната дефинитивно да свърши. Всъщност военните интервенции би трябвало да бъдат прекъснати.
Еманюел Макрон, президент на Франция
Ще повторя това, което съм казвал и преди. Това беше извънредно, непоносимо, нечовешко нахлуване от страна на Хамас против израелски жители. Синвар носи военна отговорност за дейностите на групировката. Ако погледнем огромния брой убити и ранени хора от цивилното население, които не са от Хамас, всички схващат за какво дружно със Съединените щати настояваме за преустановяване на огъня и за освобождение на заложниците, тъй като това би бил най-хубавият метод за справяне със обстановката.
Олаф  Шолц, канцлер на Германия

Председателят на Европейската комсиия Урсула Фон дер Лайен разяснява, че „ гибелта на Синвар сигурно доста отслабва групировката Хамас ".
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР