Смъртта на парапланерист след полет над Мусала отново изведе на

...
Смъртта на парапланерист след полет над Мусала отново изведе на
Коментари Харесай

Вихър погубил парапланериста Тома

Смъртта на парапланерист след полет над Мусала още веднъж изведе на напред във времето познатия въпрос - в случай че имахме медицински хеликоптери, можеше ли този драматичен случай да бъде избегнат? Парапланеристът Тома Стоичков, който почина през вчерашния ден, откакто близо 3 часа чакаше боен хеликоптер, е бил един от най-перспективните ни водачи, разясняват негови сътрудници в този спорт.

Той е бил и спечелилият в първото съревнование по прелети в Банско. Днес приятелите му търсят отговорът на най-важния въпрос - по кое време страната ще обезпечи спешна помощ в планините.

В последния си полет Тома Стоичков е имал добра видимост, а времето е било умерено, демонстрират фрагменти на различен парапланерист, с който изхвърчали дружно над Рила. Първите думи, които споделят за него приятелите му, си наподобяват, оповестява Българска национална телевизия.

" Най-усмихнатият парапланерист ", споделя за него Калин Костадинов. " На всеки постоянно е помагал, в никакъв случай не ме е предавал в нищо и съм благополучен, че съм го познавал ", прибавя Георги Джолев, първенец по парапланеризъм.

Стоичков е бил и задоволително умел - с над 500 часа във въздуха.

" Според очевидци, които са били горе на върха, когато са го видяли при случая, е изгубил надзор върху крилото си и в опит да го оправи, да излети още веднъж, не е могъл, височината е била доста ниска. Това е свободно рухване надолу. Това, което е станало при него е, че го е поело с доста огромна мощ и го е завъртяло и може би със мощ го е блъснало в стената, тъй като другояче няма метод да си счупи и двата крайници по този начин ", споделя Калин Костадинов.

На въпроса дали някакъв стихотворец риск е причина за случая приятелите на парапланериста дадоха отговор изрично. " Не, не. И този полет, който се е опитал да осъществя в този момент във съдбовния ден, го е правил доста пъти, даже надвишавайки доста повече дистанцията ", споделя Костадинов.

" Дори като сме взели участие в надпревари той не е обичал да лети с огромна скорост, а да бъде по-предпазлив и умееше сносно да прави оценка изискванията и да пази себе си ", добавя Джолев.

Около 3 часа минават, до момента в който боен хеликоптер е изпратен към Тома. Калин също е падал. С разликата, че го е избавил медицински хеликоптер.

" Мен са ме изваждали от 2900 м. в Пиринеите. За 35 минути хеликоптерът пристигна и на 45-тата минута бях в медицински център ", изясни той.

Такъв медицински хеликоптер у нас продължава да се дава обещание. Но парапланеристите все по-настоятелно задават въпроса по кое време и в България ще има подобен хеликоптер.

" Ние не можем да създадем едно смислено съревнование в международен мащаб, защото в случай че стане някакъв случай като този с Томи - ние не можем да му предложим ефикасна помощ ", изясни Костадинов. Чаканият хеликоптер може да пристигна най-рано в края на тази година.

" Аз се отхвърлих в последния миг и отидох на Коняво. До 11 часа на горна станция показваше 6 м/с. Очаквах след обяд да усили още, тъй като в Уинди предвиждаха вятър 10-12 м/с на 3000 м. Понякога при по-силен вятър на старта Маркуджик 2 демонстрира по-ниски стойности от действителното. Защото ската е доста стръмен се получава нещо като вълна пред ската, на която може да се крепиш, без търсиш термика. Но излезеш ли от възходящата зоната, виждаш, че вятъра е по-силен.

Предполагам, че е решил да се извози до Мусала на реене. Неговия инструктор го беше правил с тандем, единствено че при по-слаб вятър. Като е достигнал височината на върха, е открил, че не може да пробива напред даже и с натиснат спид. Не имал задоволително височина да пусне по вятъра да мине над роторната зона откъм гърба. За това е решил да опитва да кацне на върха. Като е доближил ската с натиснат спид, се е натъкнал на мощна турболенция и обстановката е излязла от надзор. Това е Мусала въпреки всичко, не е расник, та като усили вятъра, да си кацнеш горе ", написа Ясен Христов.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР