Смъртта на Михаил Горбачов е като гасенето на последната мъждукаща

...
Смъртта на Михаил Горбачов е като гасенето на последната мъждукаща
Коментари Харесай

Смъртта на Михаил Горбачов е като гасенето на последната лампа, осветяваща спомените за стария свят!

Смъртта на Михаил Горбачов е като гасенето на последната мъждукаща лампа, осветяваща спомените за остарелия свят

Свят и време, в които политиците имаха воля и темперамент, а хората имаха вяра.

Горбачов, дружно с още неколцина — всичките към този момент покойници — имаше смелостта и куража да обърне тази земя с главата надолу. Неговата " перестройка " тогава накара нашият държавен началник Тодор Живков да каже: " Време е да се снишим, приятели! ". Може би възвисяването не ни е в кръвта, не знам.

Та, представете си единствено: Горбачов тегли чертата на Съюз на съветските социалистически републики и даде старт на процесите в цяла Източна Европа. Представете си какъв кураж и какъв мащаб на мисълта са нужни, с цел да се поеме по посока, която не просто ще промени нещо, не просто ще промени една, или две, или три страни, а ще промени фрапантно живота на към половин милиард индивида.

В момента, в мрачните и безперспективни времена на обърканото ни настояще най-младите, най-новото потомство, " Gen Z ", гневно са се заровили в 90-те години на отминалото столетие — тази декада е главен източник на днешното ентусиазъм. И допускам, че това е по този начин, освен тъй като " Gen Z " са заченати в края на 90-те, само че и тъй като това десетилетие може и да не оферираше високоскоростен интернет, само че оферираше вяра в обилие.

90-те преливаха от вяра и бяха фращкани с вяра, в тяхното начало вярата беше единственото, което се намираше на всички места. А сега е дефицитна, съвсем контрабандна стока.

Тази вяра я донесе Горбачов. После доста неща се объркаха, само че пък и по тази причина света се върти — с цел да можем да си я върнем.

Да си върнем вярата е нашата част от договорката. Неговата част той си я е извършил.

Мартин Димитров
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР