Смъртта на жена, задържана от моралната полиция на Иран, предизвика

...
протест, Русия, МоскваНа фокусРусия е арестувала близо 1400 души на демонстрации вчераНовинаООН призова талибаните в Афганистан да отворят училищата за момичетаАнализиПроф. Владимир Чуков: Русия, Иран и Китай искат да демонстрират способност да нанесат удар в гърба на САЩНа фокусНамушкаха с нож изобличаващия ислямизма писател Салман РушдиБългарияСедемте искания на антиправителствения протестБългарияПротестът под надслов #ГАZwithme се отлага за срядаВАШИЯТ КОМЕНТАР Отказване на отговораМоля въведете коментар!Моля въведете името си тукЗапомни ме при следващ коментарОще от: На фокус, Свят, ТопновинаИталия, Силвио Берлускони
Коментари Харесай

„Ще умрем, но ще си върнем Иран“. Масови протести след смъртта на Махса, пребита от моралната полиция

Смъртта на жена, арестувана от моралната полиция на Иран, провокира всеобщи митинги. Мъже и дами проведоха общонационални демонстрации откакто 22-годишната Махса Амини умря предходната седмица. Кюрдката Амини беше задържана от нравствената полиция в Техеран за носене на „ неуместно облекло “ и изпадна в кома, до момента в който беше арестувана. Властите обявиха, че ще проверяват повода за гибелта ѝ.

Демонстрациите започнаха преди няколко дни, а за през днешния ден са планувани още митинги, оповестяват иранските медии.

Иранската войска пък днес  съобщи, че „ ще се изправи против враговете “, с цел да подсигурява сигурността. Армията съобщи, че „ тези обезверени дейности са част от злата тактика на врага за намаляване на ислямския режим “.

Иранските духовни управници пък се притесняват от възобновление на митингите от 2019 година, които избухнаха поради повишението на цените на бензина и бяха най-кървавите в историята на Ислямската република, отбелязва „ Ройтерс “ и напомня, че тогава 1500 души бяха убити.

Иранските медии оповестяват за арестуването на 280 протестиращо единствено през вчерашния ден. Смъртта на Амини разпали още веднъж гнева по въпроси, свързани с рестриктивните мерки на персоналните свободи в Иран, в това число строгите правила за обличане на дамите.
Санцкии от Съединени американски щати
В четвъртък Съединените щати постановиха наказания на иранската нравствена полиция по отношение на изказванията за малтретиране на ирански дами, като обявиха, че считат звеното за отговорно за гибелта на 22-годишно момиче в ареста.

Министерството на финансите на Съединени американски щати също по този начин упрекна нравствената полиция в нарушение на правата на мирните протестиращи и съобщи, че е наложило наказания на седем висши ирански военни и чиновници по сигурността, в това число на началника на сухопътните сили на иранската войска.

„ Махса Амини беше смела жена, чиято гибел в ареста на моралната полиция беше следващият акт на грубост от страна на силите за сигурност на иранския режим против личния му народ “, съобщи в изказване министърът на финансите Джанет Йелън.

„ Иранското държавно управление би трябвало да приключи систематичното гонене на дами и да разреши мирни митинги “, съобщи в настрана изказване държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен.

Сред посочените като глобени са високопоставени чиновници са ръководителят на моралната полиция Мохамед Ростами Чешмех Гачи, командирът на сухопътните сили на иранската войска Киюмарс Хайдари и Есмаил Хатиб, министър на разузнаването на Иран, оповестиха от Министерството на финансите.

То показва, че останалите са Хадж Ахмад Мирзаи, шеф на отдела на моралната полиция в Техеран по време на задържането и гибелта на Амини; Салар Абнуш, заместник-командир на твърдолинейната иранска милиция Басидж; и Касем Резаи и Манушер Аманолахи от иранските сили за правоприлагане.

Цялото имущество и ползи, свързани с имуществото на посочените лица, които попадат под юрисдикцията на Съединени американски щати, са блокирани и би трябвало да бъдат докладвани на Министерството на финансите, оповестиха от министерството.

Чуждестранните финансови институции, които умишлено улесняват забележителна транзакция или дават обилни услуги на глобените лица, могат да бъдат подложени на наказания от страна на Съединени американски щати, добави то.
Протестите
Жените изиграха значима роля в демонстрациите, размахвайки и изгаряйки воалите си, а някои обществено отрязаха косите си в директно предизвикателство към клерикалните водачи.



Мощната иранска Революционна армия прикани правосъдната система да преследва „ тези, които популяризират подправени вести и клюки “, в явен опит на напън към общонационалните демонстрации, написа „ Ройтерс “.

Кюрдската правозащитна група Hengaw разгласява видеоклип, в който се чува тежка пукотевица по време на митинг, и упрекна силите за сигурност, че „ употребяват тежки и полутежки оръжия против цивилни “ в северозападния град Ошнавие.

Протестиращите в Техеран и други градове подпалват полицейски сектори и коли, защото възмущението от гибелта на Амини не демонстрира признаци на намаляване, като се оповестява за набези против силите за сигурност.



Министерството на разузнаването на Иран също се опита да прекъсне инерцията на демонстрациите, като съобщи, че наличието на митингите е нелегално и всеки, който взе участие в тях, ще бъде подложен на правосъдно гонене, оповестиха иранските новинарски уеб сайтове.

По-голямата част от размириците са съсредоточени в обитаемата с кюрди северозападна част на Иран, само че се разпространиха в столицата и в най-малко 50 града и села, като полицията употребява мощ, с цел да разпръсне протестиращите. Амини е от провинция Кюрдистан.

В страната е записано ново спиране на мобилния интернет, написа в Twitter групата за наблюдаване на интернет Netblocks, което е вероятен знак, че управляващите се притесняват, че митингите ще се засилят.

Член на иранската проправителствена паравоенна организация „ Басидж “ е бил намушкан с нож в североизточния град Машхад в сряда, оповестиха две полуофициални ирански осведомителни организации в четвъртък.

Информационната организация Tasnim заяви също, че различен член на „ Басидж “е бил погубен в сряда от огнестрелна рана, нанесена от „ бунтовници и банди “.

В североизточната част на страната протестиращите крещяха „ Ще умрем, ще умрем, само че ще си върнем Иран “ покрай полицейски сектор, който беше запален, демонстрира видео, оповестено обществените мрежи.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР