Смъртта на бременна полякиня разпали отново дебат за абортите в

...
Смъртта на бременна полякиня разпали отново дебат за абортите в
Коментари Харесай

Смъртта на бременна жена разпали дебата за забраната на абортите в Полша

Смъртта на бременна полякиня разпали още веднъж спор за абортите в една от най-набожните католически страни в Европа, като деятели настояват, че тя към момента можеше да е жива, в случай че не беше съвсем цялостната възбрана за спиране на бременността, въведена от ръководещите.

Десетки хиляди полякини излязоха на улиците, с цел да стачкуват през януари тази година, когато влезе в действие решение на Конституционния арбитражен съд от октомври 2020 година, че спирането на бременност с даже при вродени недостатъци на плода е противоконституционно. Така бе отстранен най-често употребяваният мотив за законен аборт.

Изабела, 30-годишна жена в 22-та седмица от бременността съгласно фамилията й е умряла от септичен потрес, откакто лекарите са изчакали сърцето на нероденото й бебе да спре да бие. Активисти споделят, че тя е първата жена, умряла вследствие на решението на конституционните съдии, описват Анна Влодарчак-Семчук и Качпер Пемпел от " Ройтерс ",

Правителството споделя, че решението не е причина за нейната гибел, а по-скоро е станала лекарска неточност.

Изабела влезнала в болница през септември, откакто водите й изтекли, твърди фамилията й. Сканирането посочило многочислени недостатъци на плода.

" Бебето тежи 485 грама. И в този момент, поради на закона за абортите, би трябвало да лежа. А те не могат да създадат нищо. Ще чакат до момента в който почине или нещо стартира, а в случай че не, мога да чакам сепсис, ", написа Изабела в текстово известие до майка си, представено от частната телевизия TVN24.

Когато скенерът посочил, че плодът е мъртъв, лекарите в болничното заведение в Пшчина, Южна Полша, решили да създадат цезарово сечение. Адвокатът на фамилията Йоланта Будзовска сподели, че сърцето на Изабела е спряло по пътя към операционната и тя е умряла макар напъните да я реанимират. " Не можех да допускам, мислех, че не е правилно ", сподели пред TVN24 Барбара, майката на Изабела. " Как може да ѝ се случи такова нещо в болничното заведение? В последна сметка тя отиде там да получи помощ. "

Будзовска е почнала правосъдни каузи за лекуването на Изабела, обвинявайки лекарите в корист, само че също по този начин назова гибелта " следствие от правосъдното решение ". Тя показва, че Изабела има брачен партньор и щерка.

В изказване на своя уеб страница окръжната болница в Пшчина съобщи, че споделя болката на всички наранени от гибелта на Изабела, изключително на фамилията й. " Трябва... да се подчертае, че всички медицински решения са направени, като се вземат поради законовите разпореждания и стандартите за държание, които са в действие в Полша ", споделиха от болничното заведение.

В петък болничното заведение заяви, че е отстранила двама лекари, които са били дежурни все още на гибелта. Върховната здравна камара, която съставлява гилдията на полските лекари, съобщи, че не е в положение да разяснява незабавно.

Преди новото ограничаване дамите в Полша можеха да вършат аборт единствено в три случая:

Когато казусът притегли вниманието на обществеността със известие в " Туитър " на Буджовска, хаштагът #anijednejwiecej или " не още един " се популяризира из обществените медии и беше подет от протестиращи, настояващи за смяна на закона.

Управляващата в Полша партия " Право и правдивост " (PiS) обаче отхвърля изказванията, че решението на Конституционния арбитражен съд е отговорно за гибелта на Изабела, като го приписва нещастието на неточност на лекарите. " Когато става дума за живота и здравето на майката... в случай че е в заплаха, тогава спирането на бременността е допустимо и решението [на съда] не трансформира нищо ", сподели министър председателят Матеуш Моравецки в петък.

Ordo Iuris - ултраконсервативна организация, която лобираше за ограничение на абортите, беше упрекната, че е виновна за гибелта на дамата. Президентът на организацията Йежи Квашневски предизвести, че хората не би трябвало да вършат прибързани изводи за случилото се. И Квашневски, и Радослав Фогиел, представител на консервативната ръководеща партия в Полша, обявиха, че съгласно съществуващия закон жена, чийто живот е изложен на риск, има право законно да приключи бременността си. Фогиел сподели, че ръководещата партия " Право и правдивост " не възнамерява промени в закона за абортите заради случая.

Депутатът от PiS Бартломей Вроблевски сподели пред " Ройтерс ", че казусът не би трябвало да бъде " употребен за ограничение на правото на живот, за ликвидиране на всички заболели или деца с увреждания ".

Но деятели настояват, че решението е предиздвикало лекарите да се опасяват да пресечен бременността, даже когато животът на майката е изложен на риск. " Случаят на Изабела ясно демонстрира, че решението на Конституционния арбитражен съд е имало вцепеняващ резултат върху лекарите ", сподели Урсула Гричук от Федерацията за фамилно обмисляне, сподели пред " Ройтерс ". " Дори положение, което не би трябвало да се слага под въпрос - животът и здравето на майката - не постоянно се признава от лекарите, тъй като те се опасяват. "
В Ирландия гибелта на 31-годишната Савита Халапанавар през 2012 година, откакто й беше отказано спиране на бременността, провокира национална вълна от тъга. Случаят се смята от мнозина като катализатор за либерализирането на законите за абортите в тази до неотдавна мощно консервативна страна.

Будзовска споделя пред " Ройтерс ", че в Полша тече спор, сходен на този, който се организира в Ирландия. " И фамилията на Изабела, и аз персонално се надяваме, че този случай... ще докара до смяна в закона в Полша ", сподели тя.

Президентът на Полша предложи смяна на текста предходната година, с цел да се направи допустимо абортите в случаите, когато плодът не е жизнерадостен. Доминираният от " Право и правдивост " парламент към момента не е разискал законопроекта.

За случая описа и " Асошиейтед прес ", като посочи, че за гибелта на Изабела е било обявено едвам предишния петък, въпреки тя да е умряла преди повече от месец. Това провокира в понеделник яд измежду някои поляци и митинги във Варшава, Краков и в други градове, като хората възпламениха свещи за нея на вечерно бдение.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР