Смъртта на близо 100 деца в Индонезия накара страната да

...
Смъртта на близо 100 деца в Индонезия накара страната да
Коментари Харесай

Страна забрани всички сиропи и течни лекарства след смъртта на 99 деца

Смъртта на близо 100 деца в Индонезия накара страната да спре продажбите на всички сиропи и течни медикаменти. Това идва единствено седмици след различен случаи, за които ви съобщихме - сироп за кашлица в Гамбия беше обвързван със гибелта на близо 70 деца.

Властите в Индонезия обявиха, че е открито, че някои сиропни медикаменти съдържат съставки, свързани с остри бъбречни увреждания (ОБУ), които са умъртвили 99 дребни деца тази година. Засега не е ясно дали лекарството е вносно или локално произвеждане. 

В четвъртък индонезийските здравни чиновници оповестиха, че са докладвали към 200 случая на ОБУ при деца, множеството от които са на възраст под пет години, предава BBC.

По-рано този месец Световната здравна организация (СЗО) издаде световен сигнал за четири сиропа за кашлица, които бяха свързани със гибелта на съвсем 70 деца в Гамбия.

СЗО откри, че сиропите, употребявани там - създадени от индийска фармацевтична компания - съдържат " неприемливи количества " диетиленгликол и етиленгликол. Сиропите са " евентуално свързани с остри бъбречни увреждания ", сподели организацията.

Министърът на опазването на здравето на Индонезия в четвъртък съобщи, че същите химични съединения са открити и в някои медикаменти, употребявани на локално равнище. „ Някои сиропи, които са били употребявани от пациенти с ОБУ деца под пет години, е потвърдено, че съдържат етилен гликол и диетилен гликол, които не е трябвало да бъдат там, или в доста малко количество “, сподели Буди Гунади Садикин. 

Той обаче не разкри какъв брой случая са свързани с токсичните медикаменти. 

Индонезийските управляващи оповестиха, че сиропите за кашлица, употребявани в Гамбия, не се продават на локално равнище. Местен епидемиолог твърди, че същинският брой на смъртните случаи може да е даже по-висок от оповестения. 

„ Когато се случат такива случаи, [това, което знаем, е] върхът на айсберга, което значи, че може да има доста повече жертви “, сподели Дики Будиман, епидемиолог от университета Грифит пред BBC Indonesia.

Индонезийските управляващи до момента не са разкрили марките или типовете сиропи, свързани с заболели деца - вместо това просто краткотрайно не разрешават продажбата и предписването на всички сиропи и течни медикаменти.

Превод: GlasNews.bg
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР