Смъртта на българския патриарх Неофит дава начало на процедура по

...
Смъртта на българския патриарх Неофит дава начало на процедура по
Коментари Харесай

След кончината на патриарх Неофит. Какво следва?

Смъртта на българския патриарх Неофит дава начало на процедура по желание на нов глава на Българската православна черква. Според устава на Светия синод, когато патриаршеският трон овдовее, Светият Синод краткотрайно се управлява от старшия по митрополитско служение член на понижения му състав.

Затова Светият Синод се събира на изключително съвещание, на него се чака да бъде определен краткотраен настоятел на Софийската митрополия до избора на нов нравствен лидер. Трябва да стане ясно и по кое време ще бъде Денят на печал, който ще бъде обявен в деня, определен за поклонение пред Негово светейшество. Погребението евентуално ще се извърши в Троянския манастир, само че към момента нищо не е обявено публично.

Избирането на нов български патриарх би трябвало да стане най-късно до четири месеца от овдовяването на патриаршеския трон.

Светият Синод дефинира датата за привикване на Патриаршеския изборен църковен събор и разпорежда с окръжно писмо на епархийските митрополити да свикат във всяка епархия в избран неделен ден епархийските гласоподаватели.

При кворум от две трети от листата на епархийските гласоподаватели под председателството на митрополита или несъмнено от него с писмена заповед духовно лице, с скрито гласуване и болшинство повече от половината от присъстващите се избират петима представители на епархията – трима клирици и двама миряни, а от Софийска епархия – шестима клирици и четирима миряни. За избора на представителите се сформира протокол, подписан от митрополита или от избраното от него с писмена заповед духовно лице и от гласоподавателите. Протоколът се подпечатва и навреме се изпраща в Светия Синод.

Светият Синод разпорежда на игумените на ставропигиалните манастири и междинните духовни учебни заведения да изберат по един собствен представител. А всеки епархийски митрополит дефинира и двама представители на епархийските си манастири – един духовник и една монахиня. Те участват като членове на Патриаршеския изборен църковен събор.

Списъкът на достоизбираеми за представители на епархията в избора на Български патриарх и Софийски митрополит съдържа имената на 15 клирици и 8 миряни, които дават отговор на условията.

Списъкът се сформира от ръководещия митрополит при присъединяване на епархийските съветници и архиерейските наместници.

Светият Синод на съвещание минимум седем дни преди избрания ден за избор на Български патриарх и Софийски митрополит, с скрито гласуване и болшинство от две трети от членовете на Светия Синод, избира трима епархийски митрополити – претенденти за патриаршеския трон, които дават отговор на условията.

Да е не по-млад от 50 годиниДа е управлявал епархия като митрополит най-малко 5 годиниДа се отличава с верни мисли върху православната религия и с тъкмо съблюдаване на църковния ред

Когато един или двама митрополити получат болшинство, гласуването се повтаря до избирането на още двама или един с болшинство две трети от членовете на Светия Синод.

Когато двама митрополити получат по еднакъв брой гласове, гласоподаването се повтаря единствено за двамата, до момента в който един от тях получи болшинство повече от половината от гласовете на всички митрополити.

Светият Синод привиква Патриаршеския изборен църковен събор в Синодната палата в избрания неделен ден. След инспекция за редовността на изборните писма на определените и избрани членове на Патриаршеския изборен църковен събор и при положение, че участват минимум три четвърти от всички членове на изборния събор, наместник-председателят на Светия Синод след молитва към Бога открива Патриаршеския изборен църковен събор.

Кандидатът, получил минимум 2/3 от гласовете на присъстващите гласоподаватели, се афишира от наместник-председателя на Светия Синод за канонично и законно определен Български патриарх и Софийски митрополит. Когато никой от претендентите не получи мнозинство, изборът се повтаря, като в него вземат участие двамата, получили най-вече гласове. За определен се афишира този, който е получил множеството гласове. При равни гласове гласуването се повтаря.

Светият Синод оповестява името на новоизбрания Български патриарх и Софийски митрополит на предстоятелите на Поместните православни църкви, президента на Република България, ръководителя на Народното събрание и министър-председателя и го оповестява на обществеността.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР