Смъртта на 9 деца във Великобритания в последните дни, причинена

...
Смъртта на 9 деца във Великобритания в последните дни, причинена
Коментари Харесай

Паника у нас заради стрептококите на Острова

Смъртта на 9 деца във Англия в последните дни, породена от стрептококова зараза от група А, стартира да провокира суматоха у родителите в България. Това стана ясно от изказване на епидемиоложката проф. Мира Кожухарова пред БНР, която категорично предизвести да не се дават авансово антибиотици на децата у нас.

Превантивно предоставяне на антибиотици не е вярно, съобщи пред БНР епидемиологът проф. Мира Кожухарова в коментар на тревожните вести от Англия, където към този момент 9 деца станаха жертва на бактериална зараза.

На Острова към този момент могат да бъдат давани антибиотици на децата в учебно заведение, с цел да се спре разпространяването на бактериалната зараза, породена от стрептококи от група А.

" Данните, свързани с инфекциозни болести постоянно са притеснителни. Агенцията по здравна сигурност на Англия сочи, че през този сезон имат доста по-голям брой случаи на заболели от скарлатина, което е процентно обвързвано с увеличение на броя на инвазивните инфекции ", разяснява тя пред публичната медия. 

Проф. Кожухарова напомни, че стрептококите от група А са доста всеобщо публикувани бактерии. С тях всички се срещаме през целия си живот непрестанно, добави тя и изясни:

" В големия % от хората те изобщо не провокират признаци. Обикновено провокират леки болести от вида на ангина, фарингит, може да се развие и скарлатина ".

Според нея всеобщото разпространяване на стрептококи не е провокирано от отслабен имунитет, а е обвързвано с изолацията около пандемията от Ковид-19.

Проф. Кожухарова акцентира, че постоянно има смъртни случаи:

" Във Англия сега просто имат по-голям брой смъртни случаи. В годините преди пандемията постоянно е имало, в това число и при деца. Инвазивната стрептококова зараза може да бъде смъртоносна освен за деца, а за всички възрастови групи. Смъртни случаи постоянно е имало, само че когато има доста по-голям брой болни, във всички случаи може да чакаме, че и смъртните случаи ще бъдат повече ".

В България при случай на огнище на скарлатина първо се подхваща проучване на контактните, изясни епидемиологът и добави, че единствено при хората, при които се потвърдят стрептококи, се ползва антибиотично лекуване.

" Масово да се дава антибиотик на всеки, може да повлияе на стрептококите, само че крайният резултат няма да бъде добър предвид на опасности от основаване на устойчивост и то не на стрептококите, които все още са чувствителни на 100% на лекуване с пеницилин. Пеницилинът си остава несъмнено средство против стрептококи от група А. Масовата приложимост на антибиотиците е нож с две остриета и такова решение би трябвало доста деликатно да се претегли ", предизвестява още проф. Кожухарова. 

Всяка година в България има 4-5 хиляди случая на регистрирани болести на скарлатина, уточни проф. Кожухарова и добави, че не бива да се основават никакви страхове в тази посока.

Седмичната оперативна информация от РЗИ-София демонстрира, че епидемиологичната конюнктура в София е спокойна във връзка с инфекциите.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР