Полет 182 на Air India: Спорът между Индия и Канада връща бомбения атентат от 1985 г. в новините

...
Смъртоносният атентат на полет на Air India през 1985 г.
Коментари Харесай

Смъртоносният атентат на полет на Air India през 1985 г. отново е в новините след отношенията между Индия и Канада достигна ново дъно.

Миналата седмица канадският премиер Джъстин Трюдо каза, че страната му разследва „достоверни твърдения“, които биха могли да свържат индийското правителство с убийството на сикхски сепаратистки лидер в Британска Колумбия. Индия отхвърли обвиненията, наричайки ги „абсурдни“.

Оттогава няколко коментатори в Индия повдигнаха въпроса за атаката от 1985 г. – известна още като „бомбеният атентат в Канишка“. " защото Boeing 747 е кръстен на император Канишка - което също обтегна връзките между Делхи и Отава.

Какво се случи през 1985 г.?

На 23 юни 1985 г. полет на Air India, пътуващ от Канада за Индия през Лондон, експлодира край ирландския бряг, убивайки всички 329 души на борда. Причината е бомба в куфар, прехвърлен в полета, въпреки че притежателят на билета не се е качил. Сред жертвите са 268 канадски граждани, предимно от индийски произход, и 24 индийци. Само 131 тела бяха извадени от морето.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР