Смъртоносни наводнения в източна Либия след буря през уикенда

...
Средиземноморската буря Даниел причини опустошителни наводнения в Либия, които отнесоха
Коментари Харесай

Средиземноморската буря Даниел причини опустошителни наводнения в Либия, които отнесоха цели квартали и разрушиха домове в множество крайбрежни градове в източната част на северноафриканската държава. Има опасения, че около 2000 души са мъртви, каза лидерът на самопровъзгласилото се правителство в източната част на страната.

Разрушението изглежда най-голямо в Дерна, град в източната част на страната. Либия остава разделена между две съперничещи си администрации, една на изток и една на запад, всяка подкрепяна от милиции и чужди правителства.

Ръководителят на групата за помощ на Червения полумесец в региона по-рано в понеделник каза, че броят на жертвите на Дерна е 150, но се очаква да нарасне.

В телефонно интервю за телевизионната станция Алмасар в понеделник министър-председателят Осама Хамад от източнолибийското правителство каза, че има опасения, че 2000 са загинали в Дерна, а хиляди се смятат за изчезнали. Той каза, че Дерна е обявена за зона на бедствие.

Ахмед ал-Мосмари, говорител на военните сили под командването на източното правителство, каза на пресконференция, че броят на жертвите в Дерна е надхвърлил 2000. Той каза, че между 5000 и 6000 са обявени за изчезнали. Ал-Мосмари приписва катастрофата на срутването на два близки язовира, причинявайки смъртоносно внезапно наводнение.

Съобщено е, че най-малко 46 души са загинали в източния град Байда, каза Абдел-Рахим Мазек, ръководител на главния медицински център в града. Други седем души бяха съобщени загинали в крайбрежния град Суза в североизточна Либия, според службата за линейка и спешни случаи. Съобщава се за седем други мъртви в градовете Шахат и Омар ал-Мохтар, каза Осама Абдуджалил, здравен министър. Съобщава се за един мъртъв в неделя в град Ал-Мардж.

Либийският червен полумесец каза, че е загубил контакт с един от служителите си, докато се опитвал да помогне на закъсало семейство в Байда. Десетки други са обявени за изчезнали и властите се опасяват, че те може да са загинали при наводненията, които унищожиха домове и други имоти в няколко града в източна Либия, според местни медии.

В Дерна местните медии казаха, че ситуацията е катастрофална без електричество или комуникации.

Жоржет Ганьон, хуманитарен координатор на ООН за Либия, каза, че първите доклади показват, че десетки села и градове са „сериозно засегнати … с широко разпространени наводнения, щети на инфраструктурата и загуба на живот“.

Очаква се бурята Даниел да пристигне в части от Западен Египет в понеделник и метеорологичните власти на страната предупредиха за възможен дъжд и лошо време.

РекламаРеклама
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР