Смъртоносни горски пожари опустошават остров Мауи на Хаваите

...
Пожари, раздухвани от ветрове, убиха най-малко шестима души и опустошиха
Коментари Харесай

Пожари, раздухвани от ветрове, убиха най-малко шестима души и опустошиха голяма част от курортния град Лахайна на остров Мауи на Хаваите в сряда, принуждавайки хиляди да се евакуират тъй като някои избягаха в океана, за да избягат от дима и пламъците.

Множество квартали бяха опожарени до основи, тъй като западната страна на острова беше почти отцепена със само една отворена магистрала, тъй като служители съобщиха за широко разпространено опустошение на Лахайна, пристанището и околните райони.

Около 271 структури са били повредени или унищожени, съобщи Honolulu Star-Advertiser, цитирайки официални доклади от надлитане, извършено от американския граждански въздушен патрул и пожарната служба на Мауи.

Тъй като пожарникарите се борят с три големи пожара, западен Мауи беше затворен за всички с изключение на спешните работници и евакуираните.

Пожарите, започнали във вторник вечерта, обгориха и части от Големия остров Хавай. Държавата каза, че хиляди акри са изгорели.

Причината в Мауи все още не е установена, но Националната метеорологична служба каза, че пожарите са подхранвани от комбинация от суха растителност, силни ветрове и ниска влажност.

Длъжностни лица казаха, че ветровете от урагана Дора разпалват пламъците в целия щат. Бурята е била на около 1380 км (857 мили) югозападно от Хонолулу към 11 сутринта местно време (21:00 GMT), съобщи Националният център за ураганите.

Най-малко 4000 туристи са се опитвали да напуснат западен Мауи, каза Ед Снифен от Министерството на транспорта на Хавай. Въпреки че най-малко 16 пътя бяха затворени, летището Мауи работеше пълноценно и авиокомпаниите намаляваха цените и предлагаха освобождавания, за да накарат хората да напуснат острова, каза Снифен.

Паникьосани евакуирани публикуваха изображения в социалните медии, показващи облаци дим, извиващи се над някога идилични плажове и палми.

Ситуацията в Хавай припомни сцени на опустошение другаде по света това лято, тъй като горски пожари, причинени от рекордна жега наложиха евакуацията на десетки хиляди хора в Гърция, Испания, Португалия и други части на Европа и запад Канада пострада от необичайно тежки пожари.

Промяната на климата, причинена от човека, водена от използването на изкопаеми горива, увеличава честотата и интензивността на такива екстремни метеорологични явления, казват учените, които отдавна предупреждават, че правителствените служители трябва да намалят емисиите, за да предотвратят климатична катастрофа.

РекламаРеклама
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР