Смъртоносни битки избухнаха в палестински бежански лагер в Ливан

...
Поне двама души бяха убити при подновени сблъсъци между палестински
Коментари Харесай

Поне двама души бяха убити при подновени сблъсъци между палестински фракции в бежански лагер в Южен Ливан, тъй като договореното по-рано споразумение за прекратяване на огъня не беше спазено от съперничещите страни, щат съобщават медиите.

Един човек беше убит при боевете в лагера Ейн ел-Хилве, а друг беше убит от заблуден куршум извън лагера, съобщи Националната информационна агенция (NNA) в събота, добавяйки, че няколко души също са ранени извън лагера от бездомни куршуми.

Звукът от стрелба от тежки картечници и ракетни гранати ехтеше из лагера и неговите покрайнини, казаха свидетели пред информационната агенция dpa.

Сблъсъците, които избухнаха в събота в най-големия палестински бежански лагер в Ливан, противопоставиха членове на основното движение Фатах и ​​палестинска въоръжена група, наричаща себе си Мюсюлманска младеж.

Репортаж извън лагера Ein el-Hilweh в събота, Zeina Khodr от Al Jazeera каза, че нито една от страните не отстъпва в смъртоносната конфронтация.


„Усилията за прекратяване на боевете досега са се провалили. Споразуменията за прекратяване на огъня се нарушават отново и отново. Движението Фатах на палестинския президент Махмуд Абас е във война с редица въоръжени групи, които наричат ​​себе си Мюсюлманска младеж“, каза Ходр.

„Фатах настоява Мюсюлманската младеж да предаде осем заподозрени, за които се смята, че са отговорни за убийството на един от нейните старши командири. Те също настояват мюсюлманските младежи да освободят позициите, които са създали в управляваните от ООН училища в лагера, за да може да започне академичната учебна година. Засега мюсюлманската младеж отказва да направи това“, добави тя.

Обществена болница, която се намира в покрайнините на лагера, трябваше да прехвърли всички свои пациенти в други заведения в пристанищния град Сидон, защото беше ударена от няколко заблудени куршума.

„Не служи на палестинската кауза“

Междувременно временният министър-председател на Ливан Наджиб Микати обсъди с президента Абас нестабилната ситуация в опит да се прекратят боевете.

Микати призова за прекратяване на боевете, като каза, че случващото се в Ейн ел-Хилве „не служи на палестинската кауза и е вредно за ливанската държава“.

Ливанската армия каза в изявление, че предприема мерки, включително контакт с няколко страни, за да работи за прекратяване на сблъсъците. Той също така призова хората да избягват да се доближават до райони на битка.

Лагерът Ein el-Hilweh стана свидетел на тежки сблъсъци в края на юли след убийството на командира на Фатах Мохамад „Абу Ашраф“ ал-Армуши и няколко от неговите помощници.

Боевете по това време доведоха до смъртта на 13 души.

Ein el-Hilweh е дом на приблизително 80 000 души, повечето са палестински бежанци от първата арабско-израелска война през 1948 г. и техните потомци.

Пристигнаха и палестинци от Сирия заради войната в съседната държава. В Ливан има около 12 лагера, приемащи палестински бежанци.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР