Смъртоносен пожар в Синцзян, Северозападен Китай, разпали в социалните мрежи

...
Смъртоносен пожар в Синцзян, Северозападен Китай, разпали в социалните мрежи
Коментари Харесай

Гняв и небивали протести срещу политиката на Пекин за „нулев ковид“

Смъртоносен пожар в Синцзян, Северозападен Китай, разпали в обществените мрежи гнева против строгата политика на Пекин за „ нулев коронавирус “, забавила избавителните ограничения съгласно локалните консуматори на интернет, съобщи Българска телеграфна агенция, като цитира „ Франс Прес “.Ройтерс оповестява за „ големи митинги “ в Синцзян.

Най-малко 10 души починаха, а девет бяха ранени при пожар, избухнал в жилищна постройка в град Урумчи, столица на самостоятелния регион Синцзян, заяви ДПА, като се базира на управляващите.

Видеоклипове, публикувани в интернет, демонстрират големи пламъци, излизащи от прозорците на 15-ия етаж на блока. Пожарът избухнал в четвъртък.

Голяма част от Синцзян е блокирана към този момент над 100 дни, с цел да се ограничи разпространяването на ковид.

Няколко локални поданици оповестиха в обществените медии, че рестриктивните мерки са попречили на избавителните работи, като някои хора не са съумели да избягат от горящата постройка заради заключени порти. Според известията някои са излезли от жилищата си прекомерно късно или въобще не са ги напуснали от боязън да не нарушат рестриктивните мерки на локдауна.

Властите обаче отхвърлят изказвания в интернет, че вратите на опожарената постройка били затворени и запечатани с желязна тел, с цел да не излизат хората на открито по време на карантината, отбелязва Франс прес.

Междувременно се твърди, че през днешния ден пожарникарите от Урумчи са стигнали на място прекомерно късно поради загради и коли, които препречили пътя им. Потребители на обществената мрежа Вейбо декларират, че това са били електрически коли, оставени без зареждане през дългите интервали на карантина.

Шефът на локалните пожарникари Ли Външън декларирал съгласно държавната телевизия Си Си Ти Ви, че опитите за избавяне на потърпевшите били затруднени и от неналичието на място за прекъсване в региона.

В Китай нараства умората от драконовските ограничения за битка с пандемията. Спорадични и от време на време бурни митинги имаше към този момент в няколко града през последните дни, в това число в най-големия цех за произвеждане на айфони в света – на тайванския колос „ Фокскон “ в град Чжънчжоу в Централен Китай. Градските управляващи карантинираха през вчерашния ден редица квартали поради гърмеж на КОВИД-19, което провокира бурни митинги.

Рано през днешния ден в китайски обществени медии бяха оповестени няколко видеоклипа, за които се твърди, че са от митинги против локдауните в Урумчи. ДПА отбелязва, че не е допустимо тези видеа да бъдат тествани посредством самостоятелни източници.

Клиповете, отчасти тествани от Агенция Франс Прес, демонстрират стотици хора, събрали се през нощта пред кметството на Урумчи, които скандират: „ Вдигнете карантинните ограничавания! “.

Видеоклипове демонстрират по какъв начин хора, събрали се на един площад, пеят китайския народен химн с текст: „ Надигнете се, вие, които отхвърлят да бъдат плебеи! “, до момента в който други крещят, че желаят да бъдат освободени от локдауните, показва Ройтерс.

В друго видео десетки стачкуващи минават в шествие в източен квартал на града със същия девиз, насочат остри нападки и наскърбяват чиновници на реда в защитни дрехи, изправили се против тях.

Журналисти от Агенция Франс Прес ревизирали фрагментите, установявайки посредством геолокация къде се намират сниманите здания, само че не съумели да дефинират по кое време е станало това.

Китайските управляващи, които цензурират онлайн известия, деликатни от политическа позиция, наподобява са изтрили голям брой изявления и хаштагове, свързани с днешния случай. Полицията в Урумчи съобщи през днешния ден, че е арестувала жена, „ разпространявала онлайн клюки “ за броя на жертвите.

Първоначално следствие посочило съгласно Си Си Ти Ви, че пожарът е почнал от електрически контакти в спалнята на един апартамент.

Кметът на Урумчи Маймайтимин Каде сервира публични извинения за пожара – нещо, което се случва извънредно рядко, показва Агенция Франс Прес, като се базира на малкия екран.

Някои квартали на четиримилионния Урумчи са в карантина от седмици, само че след митингите градската администрация съобщи през днешния ден, че заразяването е „ сведено до нула “ и управляващите ще възстановят последователно „ естествения ход на живота в зоните със слаб риск “.

Китайското управление е подложено на критика от години за отношението си към уйгурското малцинство в Синцзян. Правозащитници настояват, че стотици хиляди хора са интернирани в лагери за превъзпитание, напомня ДПА.

Китай в последните дни записва рекордни нива при броя на новите случаи на коронавирус от началото на пандемията. Днес националната здравна работа заяви за над 35 000 нови инфектирани.

Понастоящем в градове с над един милион поданици като Пекин, Гуанчжоу и Чунцин са въведени строги ограничавания на придвижването. Докато останалата част от света се научи да живее с вируса, Китай продължава да се придържа към строгата си политика на нулев коронавирус, като запечатва да вземем за пример цели жилищни региони след откриването на обособени случаи.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР