Смъртността в България е със 60% по-висока от раждаемостта. На

...
Смъртността в България е със 60% по-висока от раждаемостта. На
Коментари Харесай

Илияна Йотова: ​Смъртността в България е със 60% по-висока от раждаемостта

Смъртността в България е със 60% по-висока от раждаемостта. На първо място сме по смъртност, а съвсем 5% от съществуващите селища нямат нито един гражданин. Това сподели вицепрезидентът Илияна Йотова на откриването на конференция „ Демографската рецесия в България - действителности, проблеми и решения ".

 © Българска телеграфна агенция
Според Йотова генезисът и главната причина за стряскащите числа е неналичието на реалистична икономическа стратегия за развиване на България. Вицепрезидентът настоя като тактика за решение на казуса да се акцентира върху развиването на високите технологии, туризма и селското стопанство.
Илияна Йотова - вицепремиер: В идващото десетилетие сред 800 и 1000 селища в България ще престанат да съществуват. Региони от страната са в риск да се трансфорат в демографски пустини. На европейски декор - в първата петица сме в страните с намаляващо население. Прогнозата е до 2030 година 42% от популацията на страната да живее в 6 града - София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Стара Загора. Същевременно всеки месец изчезва по едно село, а най-бързо обезлюдяващия се район изобщо в Европейски Съюз е смолянският.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР