Смъртните случаи, свързани с COVID-19, прехвърлиха прага 5 милиона в

...
Смъртните случаи, свързани с COVID-19, прехвърлиха прага 5 милиона в
Коментари Харесай

Смъртни случаи от COVID-19 по света вече са над 5 млн.

Смъртните случаи, свързани с COVID-19, трансферираха прага 5 милиона в международен мащаб, сочат калкулации на Ройтерс.  Според организацията неимунизираните хора са изключително уязвими към мощно заразния Делта вид на вируса.

Почти над година беше нужно, с цел да се премине прагът от 2,5 милиона жертви на ковид. Но идващите 2,5 милиона жертви бяха маркирани за 236 дни. Най-много са смъртните случаи в Съединени американски щати, Русия, Бразилия, Мексико и Индия.

През последната седмица бяха регистрирани приблизително по 8000 смъртни случая от COVID-19 дневно, което значи пет смъртни случая на минута. Важно е обаче да се означи, че броят на смъртните случаи по света понижава през последните седмици.

В последно време международния фокус се насочва към обезпечаването на ваксини за по-бедните народи, където доста хора към момента не са получили първата си доза, до момента в който в някои богати страни към този момент поставят и т.нар бустерни дози.

Според Our World in Data повече от половината от хората по света към момента не са получили най-малко една доза от ваксина против COVID-19.

Тази седмица Световната здравна организация съобщи, че нейната стратегия COVAX за доставки на ваксини за първи път ще популяризира дози единствено в страните с най-ниски равнища на покритие. От януари COVAX разпределя съразмерно дози измежду своите над 140 страни бенефициенти съгласно броя на популацията.

„ Нашите доставки за месец октомври ще бъдат на база на друга методология, покривайки единствено участниците в програмата с ниски равнища на доставки “, разяснява Марианджела Симао, асистент общоприет шеф на СЗО по достъпа до ваксини, по време на конференция през предходната седмица.

В петък Съединени американски щати минаха границата от 700 хиляди смъртни случая – най-големият брой в света. В момента броят на  заразените и приетите в болница в страната понижава, само че здравните управляващи се готвят за евентуален нов пик, откакто времето застудее и от ден на ден действия се пренесат на закрито.

Вчера Русия регистрира 887 смъртни случая, свързани с COVID-19, което е най-големият дневен брой за страната от началото на пандемията и четвърти следващ ден на връх. Само 33% от популацията на Русия, което може да се имунизира, е получило най-малко една доза.

Южна Америка записва най-високата смъртно от всички огромни райони в света, като оттова идват 21% от всички случаи с съдбовен край. На Северна Америка и Европа се падат по 14% от смъртните случаи.

Индия, която бе една от първите страни, наранени от Делта разновидността на ковид, мина от приблизително 4000 смъртни случая дневно до под 300 след усилването на имунизацията. До момента към 47% от популацията на страната, което може да се имунизира, е получило първа доза.

Делта разновидността сега е преобладаващ по света и е регистриран в 187 от 194 страни, които членуват в Световната здравна организация.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР