Смъртните случаи от COVID-19 в света през 2020-2021 г. се

...
Смъртните случаи от COVID-19 в света през 2020-2021 г. се
Коментари Харесай

СЗО: COVID-19 е убил около 14,9 милиона души в света през 2020-2021 г.

Смъртните случаи от COVID-19 в света през 2020-2021 година се правят оценка на 14,9 милиона. Това заяви Световната здравна организация (СЗО), представена от БГНЕС.

" Броят на смъртните случаи, директно или непряко свързани с пандемията от COVID-19 от 1 януари 2020 година до 31 декември 2021 година, е почти 14,9 милиона (13,3 милиона до 16,6 милиона) ", съобщи СЗО в нова оценка.

" Тези отрезвяващи данни демонстрират освен въздействието на пандемията, само че и нуждата всички страни да влагат в по-устойчиви здравни системи, които могат да поддържат съществени здравни услуги по време на рецесии, в това число по-силни здравни осведомителни системи ", съобщи ръководителят на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус, представен от Агенция Франс Прес.

Свръхсмъртността, изчислена в окончателните данни, се пресмята като разлика сред броя на настъпилите смъртни случаи и броя на смъртните случаи, които биха се очаквали при неявяване на пандемията, въз основа на данни от предходни години. Свръхсмъртността включва смъртните случаи, свързани с ковид директно, заради болестта, и индиректно, заради въздействието на пандемията върху здравните системи и обществото.

През 2020 година и 2021 година страните по света оповестяват на СЗО за 5,42 милиона смъртни случая от Covid-19 - число, което през днешния ден възлиза на 6,24 милиона, в това число смъртните случаи през 2022 година

Базираната в Женева организация от дълго време твърди, че същинският брой смъртни случаи ще бъде доста по-висок от единствено записаните смъртни случаи, които се дължат на инфекции с Covid. Смъртните случаи, свързани индиректно с пандемията, се дължат на други болести, за които хората не са имали достъп до лекуване, защото здравните системи са били претрупани от рецесията.

СЗО съобщи, че множеството от смъртните случаи - 84 % - са съсредоточени в Югоизточна Азия, Европа и Северна и Южна Америка. Всъщност единствено на 10 страни се падат 68% от всички случаи на свръхсмъртност. На страните с високи приходи се падат 15 % от непотребните смъртни случаи; на страните с високи и междинни приходи - 28 процента; на страните с ниски и междинни приходи - 53 процента; а на страните с ниски приходи - 4 %. В международен мащаб броят на смъртните случаи е по-висок при мъжете, в сравнение с при дамите - 57% при мъжете и 43% при дамите - и по-висок при възрастните хора.

" Измерването на свръхсмъртността е значителен съставен елемент за схващане на въздействието на пандемията ", съобщи Самира Асма, помощник-генерален шеф на СЗО по въпросите на данните, анализите и доставките.

Тя съобщи, че измененията в трендовете в смъртността дават на вземащите решения информация, нужна за ориентиране на практики, които могат да понижат смъртността и да предотвратят бъдещи рецесии.

" Тези нови оценки употребяват най-хубавите налични данни и са направени благодарение на надеждна методология и изцяло транспарантен метод. "

СЗО съобщи, че цифрата 14,9 млн. е направена от водещи международни специалисти, които са създали методология за генериране на оценки в случаите, когато липсват данни.

Много страни нямат потенциал за надеждно наблюдаване на смъртността и заради това не генерират данните, нужни за пресмятане на % на свръхсмъртност - само че могат да го създадат, като употребяват обществено наличната методология.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР