Смъртни заплахи, сълзи и триумфи: Истинската история на стачките

...
В навечерието на пандемията от COVID, с разтърсващата криза на
Коментари Харесай

В навечерието на пандемията от COVID, с разтърсващата криза на разходите за живот, медицинските сестри, заедно с учителите, бяха сред стотиците хиляди работници, които взеха трудното решение да напуснат.

Това доведе до това техните синдикати да бъдат вкарани в ожесточена битка с правителството повече от осем месеца.

Въпреки че най-накрая престанаха, емоциите все още бягай високо.

Behind the Strikes

„От малък знаех, че кърменето е в кръвта ми“

Приветлив и топъл с успокояваща усмивка, 58-годишният Пат – Генерален секретар на Кралския колеж по медицински сестри (RCN) – показа твърда решителност в отношенията си с правителството.

„Израснах в малко селце, наречено Карикмор в графство Тайрон, и живеех във ферма,“ тя спомня си с мекия си северноирландски акцент.

И двамата й родители починаха, когато беше тийнейджър. Първо баща й, когато беше на 13, после майка й. Скръбта продължава. „Майка ми много ми липсваше. Тя беше гръбнакът на нашето семейство.“

Първата работа на Пат беше като медицинска сестра по психично здраве и тя работи в професията повече от четири десетилетия. Тя има пет сестри - четири също са медицински сестри.

„Това създаде страст в мен да говоря за тези, които нямат глас в обществото“, добавя тя.

Изображение: Мери започна да преподава след завършване на английска степен

„Всеки си спомня учителя, който е видял нещо в него“

Висока енергия с безсмислено излъчване, д-р Мери Бустед, 63, съвместен секретар на Националния Образователен съюз (NEU), беше научена да отстоява своите вярвания в ранна възраст.

„Баща ми беше директор на местното основно училище, а майка ми беше учителка“, казва тя. „Начинът му да поддържа осем деца в ред беше да въведе политически дебат на масата за вечеря.“

Трима братя и сестри също са били обучени за учители, но Мери казва, че се е запалила по професията, след като е завършила английска степен. Когато през 2002 г. се появи работа с преподавателски синдикат, тя си помисли: „Е, ще опитам.“

Ролята беше генерален секретар на Асоциацията на учителите и лекторите – третата във Великобритания най-големият образователен синдикат. Мери излезе на първо място в гласуването.

„Бях избрана от кожата на зъбите си. Синдикални активисти се изправиха срещу мен и казаха, че не знам нищо за синдикатите, което беше съвсем вярно – но аз знаех относно образованието", казва тя с иронична усмивка.

Изображение: Пат е популярна фигура на колоните

На колоните

„Здравейте на всички! Как сте? За всеки от вас, който не ме познава, аз съм Пат. Вероятно сте виждали старото ми лице по телевизията", казва шефът на RCN през мегафона.

Това е ужасно студена януарска сутрин . Облечена в зимно палто и розов шал, тя е на колоната и поздравява медицинските сестри с прегръдки и подкрепящи думи.

Пред тази болница в южен Лондон цари карнавален дух и Пат организира партито, пристигайки с вдигнати ръце възгласи от тези, които държат плакати. Някои свирят на барабани и танцуват, за да се стоплят, докато Пат задейства алармена сирена на високоговорителя.

Но тя не приема леко това действие и се запалва, като описва в подробности екстремния натиск, под който са подложени медицинските сестри.

„Намираме се в криза“, казва тя и добавя, че макар медицинските сестри да са смятали, че не може да стане по-лошо, отколкото беше по време на пандемията, настоящата криза е „неописуема от гледна точка на това колко лошо е имало "

Медицинските й сестри искат 5% увеличение на заплатите над инфлацията - която расте рязко - което означава ефективно увеличение от около 15%. Това е смела отправна точка в преговорите и правителството все още не е отговорило.

„Медицинските сестри не искат да правят това, затова са били необходими 106 години, за да стигнат до това място“, казва тя.< /p>Изображение: Мери Бустед води отпред

1 февруари е, първият ден от стачката на учителите. „Ние сме NEU“, пее Мери, носейки червени ръкавици без пръсти, докато ръкопляска и тропа с крака под аплодисментите на хилядите учители, които са се присъединили към .

Класните стаи са затворени и учителите се събират в центровете на градовете през страната. Мери се нуждае от тези протести, за да грабне заглавия - колкото повече публичност получава каузата, толкова по-трудно е за политиците да я игнорират.

Заедно с колегата си съвместен лидер, Кевин Кортни, тя настоява за увеличение на заплатата, което съответства на инфлацията - това е увеличение от повече от 10%.

"Ако не се изправим сега и не бъдем преброени, ще се превърне от криза в катастрофа", обяснява тя.

' Не искам да ги разочаровам“

Дни по-късно министърът на здравеопазването Стив Баркли е на посещение в болница Кингстън в югозападен Лондон. Пат пренебрегва опита му да изглежда подкрепящ, отхвърляйки го като просто още една „фотосесия“.

„Медицинските сестри виждат това“, казва тя. „Кой остава да се грижи за тези пациенти през следващите 14 часа? Нашите медицински сестри!“

Изображение: Пат утешава медицинска сестра, страдаща от рак

След петдневна стачка на медицинските сестри все още няма информация от правителството. Колкото по-дълго стачката продължава без отговор, толкова по-уморени стават нейните членове.

„Много съжалявам“, казва тя, утешавайки млада ракова медицинска сестра, протестираща пред лондонската болница Guy. „Трудно е“, казва й медицинската сестра.

Пат чувства натиска да представлява онези „невероятни хора“, които направиха толкова много по време на пандемията. „Абсолютна чест е да ръководя тази професия“, казва тя с очевидна гордост. „Това, което не искам да правя, е да ги разочаровам.“

Заплахата на RCN за по-сериозна стачка – засягаща спешна помощ, интензивни грижи и лечение на рак – изглежда е проработила. Сега е 22 февруари и правителството се е свързало с Пат, която трябва да започне преговори, ход, за който тя знае, че няма да бъде популярен сред някои членове.

Изображение: Пат знае, че нейната сделка няма да бъде популярна сред някои членове

Тя изглежда разтревожена, докато се включва във видео разговор с членове на RCN, стиска бележника си и свива пръсти. Думите й са внимателно подбрани с помощта на близки съветници.

„Натискът, който оказахте върху това правителство, ги е довел до това решение“, казва тя на колегите си медицински сестри.

„Ще натиснем всеки един бутон, за да сме сигурни, че ще получим възможно най-добрата сделка за вас.“

Въпреки че Пат се подготви за отрицателна обратна връзка, има момент на лекота.

“ Мисля, че трябва да се кандидатирате за министър-председател“, коментира член. „Страната ще фалира, тъй като всяка медицинска сестра ще бъде милионер, що се отнася до мен“, отговаря Пат.

Мери също е източник на вдъхновение за своите членове.

Изображение: Мери вдъхновява своите членове

Средата на март е и тя наблюдава , което съвпада с пролетния бюджет. Нейните членове излизат заедно със стотици хиляди други работници, включително държавни служители, младши лекари и шофьори на метрото.

Тя подгрява войските си, като изпълнява танцови движения в стил "Треска на съботната вечер" към диско класики като учители от цяла Англия и Уелс маршируват заедно в централен Лондон.

„Винаги започвам отпред“, казва Мери. „Танцувам на това, след това осъзнавам, че имам лошо бедро и се връщам назад.“

Освен че са основната разменна монета, стачките обединяват учителите и повишават морала. Мери е с вдигнати ръце, развявайки знаме, докато тълпата танцува заедно с хита на Гала от 1997 г. Freed From Desire.

„За мен е чест да ги представлявам“, казва Мери. „Вече ставам доста емоционална“, усмихва се тя, намествайки очилата си.

Остават й само няколко месеца, за да спечели тази битка. Нейният петгодишен мандат начело на NEU изтича и тя ще се откаже от синдикалистката след две десетилетия.

Тази стачка изглежда дава резултати. Два дни по-късно NEU, заедно с други преподавателски синдикати, .

Изображение: Пат е под натиск

Междувременно Пат се готви да разкрие подробностите за дългоочакваното предложение за заплащане на членовете. Правителството предложи увеличение на заплатите с 5% за 2024 г., заедно с плащане на еднократна сума.

Това не е сделката, която сестрите търсят, но това е най-добрата налична оферта за нея. „Нямаше нито една стотинка, поставена на масата за нашите членове“, обяснява тя.

Пат се озовава на огневата линия. Има обратна реакция от страна на членовете онлайн, които я обвиняват, че се е продала, като е препоръчала това, което смятат за обидно ниска оферта.

Прочетете повече:
Няма признаци вбесени медици да отстъпват, докато NHS е изправена пред смилане на спиране в последната криза

Създава се кампания „Отхвърляне на гласуване“. „Ужасната сделка“ е наречена „шамар в лицето“ и „обида“ в социалните медии, тъй като RCN е обвинен, че „проваля медицинските сестри в Англия“.

Има дори призиви Пат да подаде оставка.

„Някои от личните атаки през последните няколко дни ми се сториха много трудни“, казва тя, очевидно обезпокоена.

През април 54% от членовете на RCN – срещу Пат препоръки. Резултатът показва разделен синдикат и я поставя в несигурна позиция.

Непокорна, тя отвръща на удара във видео разговор с членове, отричайки твърденията, че й е била предложена дама от правителството.

"Мога да ви уверя, че не ми е предлагано нищо, нито съм искал нещо от това правителство. Въпреки че може да не съм разбрал всичко правилно, никога не съм се стремял да подкопавам професията или вас като членове на тази колегия."< /p>Изображение: Пат казва на медицинските сестри: „Не е свършило“

Но нейната охрана идва при последващ разговор с други лидери на RCN. „Имаше заплаха за живота ми и имахме намеса на полицията“, казва тя, емоционалната жертва е очевидна. „В крайна сметка съм човек.“

В по-късно интервю Пат сравнява атаките с малтретирането, претърпяно от преживели домашно насилие, с които тя е работила.

“ Някои пациенти са казали, че колкото повече пъти те ударят, толкова по-малко те боли“, казва тя решително. „И аз усетих малко от това. Тези атаки нямат същото въздействие, защото се случи толкова много.“

Въпреки последиците от вота, Пат остава популярен на линията на пикетите и е посрещната с аплодисменти в последния ден на стачките през май съгласно настоящия мандат на RCN.

Тя чу посланието „силно и ясно“ и ще попита членовете си дали искат да предприемат по-нататъшни стачни действия, казвайки им: „Това не свършва, докато не сте доволни от офертата.“

Но малко повече от месец по-късно бюлетината на RCN не успява да достигне законовия праг за провеждане на още стачки – медицинските сестри битката е в застой.

Изображение: Мери се обръща към членовете си

За Мери пътят към разрешаването е също толкова труден.

„Изнасям трудни новини“, споделя NEU joint- казва лидерът. 27 март е и тя е на път да се обърне към около 30 000 учители, които се присъединиха към спешно видеообаждане, нетърпеливи да чуят предложението, поставено на масата след шест дни разговори - средно 4,5% увеличение на заплатите.

Най-важното е, че предложението на правителството не е напълно финансирано. Те предлагат само да платят част от увеличението на заплатите - училищата ще трябва да финансират останалото от текущите си бюджети.

Мери и Кевин молят членовете си да го отхвърлят, като се позовават на "неспособността на правителството да направи компромис ".

Седмица по-късно, на годишната конференция на NEU в Харогейт, Мери излиза на сцената, тъй като е обявено, че 98% от членовете имат .

"Хайде Гил, плати билл", скандират те, изпращайки съобщение до министъра на образованието Джилиан Кийгън.

"Това е невероятен резултат", заявява Мери, докато се обявяват по-нататъшни стачни действия.

Напускането е насрочено ще се проведе в началото на юли, само седмици преди края на нейния мандат.

Изображение: Риши Сунак свиква изненадваща пресконференция

След това на 13 юли, с нарастващ натиск, Риши Сунак приема препоръките на органите за преглед на заплатите в .

На учителите на Мери се предлага увеличение на заплатите с 6,5% - повечето финансирани от правителството - и те гласуват да приемат. Но Пат не е доволна от споразумението на медицинските сестри.

„Абсолютно отвратена“, казва тя ядосано. Въпреки отхвърлянето на предложението за заплащане на правителството през април, нейните медицински сестри все пак ще получават не повече от 5%.

„Хората на първа линия няма да се откажат“, казва тя. „Те няма да се откажат от NHS, няма да се откажат от професията и със сигурност няма да се откажат от пациентите.“

Правителството казва: „Оценяваме изключително много работата на медицинските сестри и приветства факта, че RCN вече не предприема стачни действия.

„Ние признаваме жизненоважната роля, която учителите играят в нашата страна, и ще гарантираме, че преподаването продължава да бъде привлекателна професия.“

Изображение: Пат е отвратен от споразумението за заплащането

В резултат на стачка и преговори служителите на NHS в Англия получиха 5% увеличение на заплатите и две еднократни плащания и правителството се съгласи да разгледа бъдещите структури на заплащането на медицинските сестри Мандатът на Пат като генерален секретар е удължен до края на 2024 г.

Междувременно Мери напусна NEU през август на високо ниво. „От време на време получаваш момент. И мисля, че тази година тези осем месеца бяха момент", казва тя с гордост.

"Съюзното движение е осеяно с история на достойни за уважение поражения. Това е честна победа. Това е най-голямата награда за учители от повече от 30 години."

Тази година тези две жени се оказаха изправени пред светлината на прожекторите, едновременно приветствани като герои и, в случая на Пат, бомбардирани с обиди. През сълзи и триумфи , те са се борили за по-добро бъдеще за своята предимно женска работна сила.

„Вярвам в тези брилянтни, достойни хора, които са стояли на колони и са загубили заплатите си“, казва Пат. „Заслужават ли по-добре и трябва някой да говори вместо тях? Да, правят го. И ще правя това до деня, в който напусна този пост."

Behind the Strikes ще бъде излъчен по канала Sky Documentary в 20:00 часа в четвъртък, 7 септември, и по Sky News в 21:00 часа в петък, 8 септември.< /p>

Допълнителни доклади и изследвания от Рейчъл Линч, Сара Бърк и Джона Макивър.

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР