Смъртни случаи в дом за хора с деменция, който работи

...
Смъртни случаи в дом за хора с деменция, който работи
Коментари Харесай

Смъртни случаи в дом за възрастни без лиценз: Син взе тялото на майка си, покрито с големи рани

Смъртни случаи в дом за хора с деменция , който работи без лиценз. Окръжната прокуратура в Плевен проверява гибелта на 94-годишна жена, настанена в частен център за пълнолетни с деменция в плевенското село Изгрев.

Синът на умрялата се свърза с нас и ни даде потресаващи фотоси.

56 от пострадалите са откарани в лечебни заведения в Букурещ

Страдащата от деменция жена е настанена в центъра през ноември предходната година. Пет месеца по-късно синът взема тялото на майка си, покрито с рани с диаметър 20-30 сантиметра, очевидно от фотосите, които ѝ е направил.

„ Това, което видях не става за седмица, не става за две. И оттова разбрах, че са ме лъгали от самото начало по какъв начин са я гледали “, споделя синът на починалата.

Агенцията за качеството на обществените услуги сформира два акта за нарушавания в дома

В село Изгрев указателни табели към дома няма. Открива се с запитване. Той съставлява частен парцел, който по нищо не подсказва, че тук се правят обществени и здравни услуги .

Посреща ни Росица Павлова, която по документи съставлява шефа на компанията - реализатор на обществената услуга, с която е подписан договорът.

„ Точно за 3-4 дни се получава охлузването и към този момент до 1 седмица, 10 дни всичко е в рани. Аз съм въртяла тази жена, с цел да може най-малко малко да се облекчи “, споделя тя.

При какви законови промени ще има наказания за нарушителите?

Окръжната следствена работа в Плевен проверява гибелта на дамата. Прокуратурата е сезирала общественото министерство. От държавната организация за качеството на обществените услуги са установили, че сдружението не има лиценз за даване на обществени услуги , обявиха за bTV от прокуратурата.

По думите на Росица Павлова центърът е спрял активност. Час по-рано обаче наше подставено лице се срещна с госпожа Павлова с искане да настани баба си.

Някои от тях употребяват дупка в законите, споделят от общественото министерство

„ Нямам нито едно местенце. Всичко ми е цялостно. Няма къде да сложа друго легло. Три стаи, три кревати в едната и три в другата. Имам един мъж, който не е добре, само че не мога да го натисна. Гледам всичко допустимо, жалост ме е. Най-младото попълнение е от 2-3 дни. Ако се бяхте обадили преди 3-4 дни, щях да я взема “, споделя Росица Палова.

В къщата здравно лице няма. Потребителите са под наблюдението на общопрактикуващ доктор, който идва в кабинета си в селото един път седмично. Според сина на дамата лекарят е издал известието за гибел без да посещава дома.

Те са упрекнати за " действия, осъществени сред май 2009 година и май 2021 година "

Центърът за хора с деменция съществува в Изгрев от 2019 година. Само от началото на тази година умрелите там консуматори са 9, обявиха за bTV от кметството на село Изгрев.

„ Когато пристигна, съм се обърнал към институциите за обществени грижи. Полицията идваха тук, ревизираха я. През 2019 година по документи всичко е изрядно “, сподели кметът на селото
Маргарит Иларионов.

Този път казусът е от Девня

Росица Павлова се мести в Изгрев от Петревене, където през 2018 година екип на bTV описа за активността ѝ след сигнал и домът ѝ за остарели хора там бе затворен. В къщата на два етажа там имаше един хигиеничен възел. Медицински личен състав нямаше. Тогава Павлова е гледала възрастните за 450 лв.. Услугата ѝ в този момент коства 950 лв. на месец.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР