Смартфоните се появиха много преди iPhone и устройствата с Android.

...
Смартфоните се появиха много преди iPhone и устройствата с Android.
Коментари Харесай

Първият смартфон с Android стана на 15 години – HTC Dream бе представен на 23-ти септември 2008 година

Смартфоните се появиха доста преди iPhone и устройствата с Android. Всеки, който преди 15-20 години се е интересувал от мобилни телефони, си спомня Sony Ericsson, Nokia и HTC, операционните системи Symbian и Windows Mobile, а в случай че живее в Съединени американски щати – и Blackberry. Но те в никакъв случай не са били толкоз комфортни, до момента в който през 2007 година не се появи iPhone, а през 2008 година – първият смарт телефон с Android – HTC Dream.

През 2005 година Гугъл купува екипа на Android и стартира работа по лична операционна система за смарт телефони, чийто лиценз може да бъде получен от всеки производител на телефони. На 23-ти септември 2008 година, т.е. преди 15 години, е показан първият смарт телефон с Android.

HTC Dream, именуван T-Mobile G1 в Съединени американски щати, а също и в някои европейски страни, не беше напълно със сензорен екран. Той имаше 3,2-инчов сензорен преносим екран и QWERTY клавиатура. В него се използваше процесора Qualcomm MSM7201A с графичен ускорител Adreno 130. Смартфонът разполагаше със 192 MB RAM, 256 MB разширяема вътрешна памет и сменяема батерия с потенциал 1150 mAh.

На конференция в Ню Йорк Гугъл, T-Mobile и HTC сплотяват напъните си, с цел да показват публично HTC Dream. Тайванската компания до този миг избира операционната система Windows Mobile на Microsoft. HTC обаче реши да играе вабанк с Android и нае огромен брой свои инженери, които да работят в офисите на Гугъл.

HTC Dream / T-Mobile G1 публично излезе на пазара към месец по-късно, на 22-ри октомври 2008 година Цената на T-Mobile е $179 с двугодишен контракт. До април 2009 година T-Mobile съумява да продаде един милион от първите един милион Android смарт телефони, което по това време е много солидна партида. По това време Android има 6% от общия пазар на смарт телефони в Съединени американски щати, той е на четвърто място след iPhone, BlackBerry и Windows Mobile.

Сега преди всичко в Съединените щати е Apple iPhone с 54%, а останалите проценти са на Android смарт телефоните. В международен мащаб обстановката е радикално друга: до края на 2022 година Android има 87,5%, iOS и iPhone – 12,1%. Напоследък това съответствие се трансформира в границите на ~10%, само че не се е трансформирало фундаментално.

Водещият производител на Android смарт телефони е Samsung, която показа първия си основан на Android смарт телефон Galaxy през юни 2009 година, по-малко от една година след излизането на HTC Dream.

BlackBerry към този момент не създава смарт телефони, а опитите на Microsoft да навлезе на пазара, които включваха пазаруването на бизнеса с телефони на Nokia, не се увенчаха с триумф. Дори HTC, производителят на първото Android устройство, в по-голямата си част напусна бизнеса със смарт телефони, откакто преди няколко години продаде огромна част от него на Гугъл.

Въпреки това ерата на смарт телефоните с Android към момента продължава, защото Гугъл се приготвя да започва Android 14 при започване на октомври дружно със личните си телефони Pixel 8. И всичко стартира преди 15 години.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР