Смартфонът може да помогне на хора, които страдат от проблеми

...
Смартфонът може да помогне на хора, които страдат от проблеми
Коментари Харесай

Тийнейджър създаде приложение, с което сестра му проговори


Смартфонът може да помогне на хора, които страдат от проблеми с говора
(снимка: CC0 Public Domain)

Делла е момиче с рядко генетично заболяване, наречено Синдром на Бейнбридж-Ропърс – тип разстройство от аутистичния набор, което визира способността ѝ да приказва. Нейният брат Арчър желал да ѝ помогне да поддържа връзка – и не считал, че е почтено да разчита на скъпи информационни приложения за задачата.

Има доста хора, които не могат да приказват, и всички те са подвластни от безумно скъпи приложения – по 500, 600 $, аргументира се момчето. „ Ето, аз съм с очила, представяте ли си едни очила да костват 500-600 $?! “, споделя Арчър, представен от. Преди година и половина той се захваща да направи особено приложение „ за говорене “ за сестра си.

Първоначално фамилията живеело в Калифорния, където разноските по грижата за детето били съществени и „ източили “ фамилните запаси. След това се реалокират да живеят в Тексас. Там на детето била сложена диагноза, само че това не помогнало изключително за лекуването.
още по тематиката
Вбесен от високите цени на приложенията за говорене, 16-годишният Арчи почнал да създава приложението Freespeech – инструмент, с който неми хора могат да приказват посредством натискането на бутони с думи.

Споделил първата, базова версия в . Тогава с него се свързали хора, които считат приложението за свястно и искащи да оказват помощ. Мнозина разработчици се присъединили в писането на кода.

Сега Делла е непрекъснато с таблет в ръце и последователно привиква да дава отговор на въпросите, който ѝ задават, посредством приложението Freespeech. При извършване на покупки в кварталния магазин тя сама оповестява какво желае да купи.

Арчи пък е доста благополучен, че към този момент има разнообразни с Делла – наред с жестовете ѝ, които единствено фамилията към този момент се научило да разпознава.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР