Смачканите ламарини са най-малкия проблем при катастрофите на пътя. В

...
Смачканите ламарини са най-малкия проблем при катастрофите на пътя. В
Коментари Харесай

Не вреди: Как да помогнем при инцидент на пътя?

Смачканите ламарини са най-малкия проблем при злополуките на пътя. В доста от случаите произшествията водят до пострадвания и даже до гибел. На мястото на случая обаче, всеки може да донесе действителни изгоди на потърпевшите. Ако знае какво да прави да се прави.

Основното условие за първа помощ е: „ Не вреди “. Първата стъпка е да се уверите в персоналната си сигурност - кола с бензинов мотор изгаря единствено за 5 минути, също така постоянно има заплаха от детонация. Следователно нашите дейности би трябвало да бъдат допустимо най-обмислени.

При случай шийният отдел на гръбначния дирек поема първия удар. Неумелото добиване на жертвата от колата може да докара до гибелта му. Първата стъпка е да се дефинира равнището на човешкото схващане. За да извършите това, би трябвало да зададете няколко обикновени въпроси на жертвата, до момента в който фиксирате главата му.

Последното става по този начин: пръсти - на тила на главата, палци - в профил и начело - в ъглите на долната челюст. След като извадите потърпевшия от колата първо проверете неговия пулс. След това прилагаме цервикална яка (ако има такава в аптечката). Следва инспекция реакцията на зеницата към светлина, съществуването на дишане и сърдечен темп.

Клинична гибел
Трудно е да се приказва за клинична гибел на човек, само че, за жалост, подобен излаз при сериозна злополука е изцяло вероятен. Наличието на признаци като липса на схващане, дишане и сърдечен темп, както и нереагираща необятна зеница би трябвало да ни подтикне към осъществяване на реанимационни ограничения по системата за проходимост на горните дихателни пътища - изкуствено дишане и сърдечен масаж.

Полагаме жертвата по тил на безвредно място върху твърда повърхнина и отстраняваме запушването (ако има такова) на горните дихателни пътища. Главата би трябвало да бъде наклонена обратно, брадичката и долната челюст избутани напред. Опитваме се да оценим дишането: в случай че е едва или липсва, би било добре белите дробове да се вентилират уста в уста или уста в нос или благодарение на уред за изкуствено дишане.

Ако сърдечният темп не бъде открит, преминете към косвен сърдечен масаж. Точката на компресия на гръдния панер би трябвало да бъде на 2 см над долния борд на гръдната кост по междинната линия. Дланта на дясната ръка е в точката на компресия, дланта на лявата ръка лежи върху дланта на дясната. Пръстите на двете ръце са разперени и не допират гърдите, ръцете са изправени, дълбочината на компресията би трябвало да е към 3.5 cm.

Ако един човек оказва помощ, тогава би трябвало да се създадат 15 компресии и две вдишвания, в случай че двама - 5 компресии и едно изкуствено дишане. В същото време се опитваме да направляваме положението на пациента. Свиване на зеницата до светлина, появяването на пулс на каротидната артерия, възстановяване на цвета на кожата, непринудено дишане - всичко това демонстрира ефикасна реанимация.

Ако пациентът е в безсъзнание, само че дишането и сърдечният темп са непокътнати, тогава като цяло (фиксиране на шийния отдел на гръбначния дирек с ръце или яка) е належащо да го обърнете по стомах и непрекъснато да наблюдавате дихателните пътища, дишането и сърдечната активност. В случай на нарушаване на тези функционалности би трябвало неотложно да стартира реанимация. За да извършите това, би трябвало да спрете външното кървене (ако има такова), да сложите превръзка върху раната и да анестезирате. При фрактури се слага шина от спонтанни твърди предмети.

Загуба на схващане
Често потърпевшите при злополука губят схващане. Основните аргументи за това могат да бъдат липса на въздух, прочувствен стрес, вътрешен кръвоизлив, остро сърдечно-съдово заболяване и други

Преди всичко се предлага да се ревизира съществуването на схващане, дишане и сърдечен темп. При тяхна липса би трябвало да се стартира реанимация благодарение на гореспоменатата система. Ако, да речем, загубата на схващане е краткотрайна (до 3 минути) и сърдечната активност и дишането са непокътнати, слагаме пациента по тил, повдигаме краката му, разкопчаваме яката на ризата, разхлабваме вратовръзката и колана на кръста (ако има) - с други думи осигуряваме достъп на въздух. След това в случай че има амоняк, поднасяте шишенце с разтвора под носа на потърпевшия с цел да вдиша няколко пъти изпаренията на амоняка.

Ако загубата на схващане е повече от 3 минути, би трябвало да обърнете пациента по стомах, да освободите горните дихателни пътища, да приложите нещо студено към задната част на главата. В същото време продължаваме да следим дишането, сърдечната активност.

Кървене
По предписание пострадването е съпроводено от кървене. Тя може да бъде вътрешно и външно. Ако подозирате вътрешно кървене, проявяващо се с бледност на кожата, студена пот, възходяща уязвимост, загуба на схващане, би трябвало да поставите пациента по тил с повдигнати крайници.

Външното кървене се разделя на венозно, артериално и капилярно. При първото се отделя тъмна на цвят кръв в непрестанен поток. За да го спрете, е належащо да поставите стегната превръзка върху повърхността на раната.

Артериалното кървене се смята за най-опасното. Тя се разграничава по това, че кръвта се отделя на мощни пулсиращи струи. Можете да го спрете, като натиснете повредения съд с пръсти тъкмо над мястото на раната, последвано от налагане на стегната превръзка. Турникетът не би трябвало да стопира кръвта повече от час, за това фиксираме времето на слагането му.

Капилярното кървене нормално се появява при забележителен ранен недостатък на кожата. В този случай, като предписание, цялата повърхнина на раната кърви. За прекъсване се предлага потреблението на хемостатична гъба и стегната превръзка.

Счупвания
Както демонстрира практиката, всеки повече или по-малко сериозен случай рядко минава без фрактури. Фрактурите се разделят на отворени и затворени. Ако жертвата има мощна болежка, внезапно увеличение на болката при придвижване или опит да се облегне на повредения крак, дисторция и отичане на мястото на пострадване, несъмнено може тъкмо да се диагностицира затворена фрактура.

При открита фрактура се следи дисторция и отичане на крайника на мястото на пострадване, а костните фрагменти от време на време излизат от раната. Раната би трябвало да се обработи и да се сложи шина, която да се фиксира зад ставата над и под мястото на пострадване. Просто не поставяйте костни фрагменти сами - без нужните познания е по-лесно да навредите, в сравнение с в действителност да помогнете.

Изгаряния
Според степента на увреждане изгарянията се разделят на 4 степени. 1 и 2 степен се характеризират със зачервяване на кожата и появяването на мехури, написа Аутомедия. В подобен случай би трябвало да сложим изгорената повърхнина под бликам студена вода допустимо най-скоро, да наложим чиста, суха превръзка и нещо студено върху нея.

При 3 и 4 степен се появяват сектори от овъглена кожа с щедро обособяване на кървава течност. Мястото на изгаряне би трябвало да се покрие със стерилна забрадка и да се приложи нещо студено от горната страна. При обширни изгаряния е належащо да се пие доста вода.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР