Служителят на Пътна полиция – Пловдив Матей Матов, който бе

...
Служителят на Пътна полиция – Пловдив Матей Матов, който бе
Коментари Харесай

Пловдивският катаджия, обвинен в корупция обжалва уволнението си, съдът отказа да го върне на работа

Служителят на " Пътна полиция " – Пловдив Матей Матов, който бе арестуван при интервенция на " Вътрешна сигурност ", загуби делото за уволнението си.
Прочетете още
Той е обжалвал заповедта на министъра на вътрешните работи, с която бе освободен дисциплинарно от работа.

Матов оспорва заповедта с претекстовете, че е в несъгласие със закона и е нарушен правилото на пропорционалност.

Според юриста на министерството жалбата е напълно неоснователна и  от събраните по делото доказателства не  се откриват изказванията за незаконност на оспорената заповед.

Матов бе уволнен след дисциплинарно произвеждане за неспазване на разпоредбите на Етичния кодекс на чиновниците на Министерство на вътрешните работи. Дисциплинарното произвеждане против жалбоподателя е формирано с издаване на  заповед на министъра на вътрешните работи. Причината е, че при инспекция в бранша е открито, че акт за открито административно нарушаване не е въведен в Автоматизираната осведомителна система „ Административно-наказателна активност “.Ст. контрольор Матов е задържал в служебния си кабинет описания АУАН и регистрационните табели на автомобил с рег.№ РВ 5813НВ, не с подхванал дейности по наложителното им въвеждане в АИС-АНД, с което е попречил издаване на наказателно разпореждане. Установено е,че в интервала от 20.11.2021 година до 08.12.2021 година регистрационите табели на автомобила са се намирали в кабинета на служителя на реда в  сектор „ Пътна полиция ”.  След 08.12.2021 година табелите още веднъж са сложени на автомобила, без да е било налице законово съображение за това.

По случая е формирано и досъдебно произвеждане. Съдът регистрира и обстоятелството, че държанието на служителя е  станало притежание на обществеността посредством изявления в средствата за всеобща информация, като се цитира публикация в  Traffic News. А изявленията са довели до негативни мнения за активността на чиновниците на Министерство на вътрешните работи.

Поведението на служителя е квалифицирано като дисциплинарно нарушаване  и неспазване на разпоредбите на Етичния кодекс за държание на държавните чиновници в Министерство на вътрешните работи ".

Съдът намира, че при издаването на обжалваната заповед не са позволени нарушавания на процесуални правила.  Дисциплинарната комисия е провела задълбочено и обосновано следствие и е решила, че Матов е уронил престижа на Министерство на вътрешните работи.

Административен съд е отхвърлил жалбата на катаджията като неоснователна. Решението може да бъде обжалвано в 14 – дневен период.

В съда върви наказателно дело против Матов, който  обаче предходната седмиа не се яви в правосъдната зала. Адвокатът му Васил Василев внесе пред магистратите служебна записка, удостоверяваща, че в събота служителят на " Пътна полиция " е постъпил във Втора хирургия на Отделението по еднодневна и миниинвазивна хирургия към УМБАЛ „ Свети Георги ”.

Дори и да се беше явил в залата обаче, процесът против него щеше да бъде отсрочен, поради отсъствието на един от правосъдните заседатели заради персонални аргументи.

Делото против Матев беше отсрочено за нова дата – 7 февруари 2023 година

В момента Матей Матов е с взета мярка за неотклонение „ парична гаранция ” в размер на 1000 лв..

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР