Служителят на ГДБОП предоставял на Москва информация от български и

...
Служителят на ГДБОП предоставял на Москва информация от български и
Коментари Харесай

Задържаният за шпионаж антимафиот е синхронизирал действията си със служител на ДАНС

Служителят на ГДБОП предоставял на Москва информация от български и партньорски служби

Служител на ГДБОП е притеглен към наказателна отговорност, има събрани доказателства, че същият е осъществил връзка с представители на специфичните разследващи служби на Руската федерация. Това заяви на взаимен брифинг на Министерство на вътрешните работи, ДАНС и държавното обвиняване наблюдаващият прокурор Ангел Кънев.

Служителят на ГДБОП беше задържан през вчерашния ден при профилирана акция. По първични данни, служителят, който е арестуван за шпионаж, е имал достъп до следствия против съветски компании. Задържаният е бил наблюдаван от сътрудниците си от дирекция " Вътрешна сигурност " в Министерство на вътрешните работи, предава trud.bg.

Заместник-председателят на Държавната организация " Национална сигурност " (ДАНС) Петър Петров сподели, че чиновник на организацията е засечен в контакт със арестувания чиновник на ГДБОП. Предприети са дейности за изясняване характера и връзката на общуването им, добави той.



" Става дума за лице, наш чиновник, което е засечено в хода на работа по съответната разработка в директни и директни контакти със арестувания чиновник на ГДБОП. За него се обясняват събитията и общуването му с обвинения. Уверявам ви, че са взети ограничения по отношение на него - ограничаващи достъпа му, с цел да няма риск от приключване на спомагателна информация. От самото начало на създаването сме лимитирали информацията, до която е имало достъп обвиненото лице ", сподели зам.-председателят на ДАНС.

Петров съобщи, че сигнал от непознати служби по случая няма. Разработката почнала в средата на предходната година. По нея са работили само българските правоохранителни органи, безапелационен беше Петров.

" Служебно ми е известно, че това, което ще се изнесе е плод на разработка на ДАНС, на наблюдаващия прокурор Ангел Кънев и на Министерство на вътрешните работи. По този случай се работи от относително нескончаем интервал от време. През цялото време СГП е била в съгласуваност с ДАНС и с ГДБОП ", сподели Илияна Кирилова, градски прокурор на София.

" Досъдебното произвеждане, по което е работим е формирано предходната година. По него работим единствено български организации и български служби, и българската прокуратура и разследване. Към сегашния миг към наказателна отговорност е притеглен един български жител, към момента чиновник на ГДБОП. Служител на същата дирекция в бранш " Международно съдействие и планове ". През нескончаем интервал е осъществил връзка и продан на информация с представители на разследващите служби на Русия. При тази връзка е предоставял информация, направена от българските служби и организации, както и информация, която е постъпвала от партньорски структури, организации и организации. Извършени са претърсвания и обиски. Приобщени са материални доказателства.

Тактиката на следствие включваше взаимоотношение с сътрудниците от Министерство на вътрешните работи, които ни подкрепиха. Обвинението се предявява, постановено е задържане за служителя на ГДБОП за 72 часа. Интензивно събираме доказателства, разпитваме очевидци. Искането за непрекъсната мярка за неотклонение ще бъде импортирано допустимо най-бързо в градски съд ", изясни Ангел Кънев - наблюдаващ прокурор.

" Няма сигнал на непознати служби, както се твърдеше по медиите. Работата е почнала като разработка на ДАНС от средата на предходната година. Няма никакви непознати служби. В директна съгласуваност сме с управлението на Министерство на вътрешните работи ", акцентира Петър Петров - зам. ръководител на ДАНС.

Част от следствията, по които е изнасяна информация, са били интернационалните и са касаели схеми за заобикаляне на глобите против Русия.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР