Служителите в регионалните управления на образованието ще получават с 15%

...
Служителите в регионалните управления на образованието ще получават с 15%
Коментари Харесай

Властта увеличи заплати в образованието, НОИ, НСИ и агенцията за бежанците |

Служителите в районните ръководства на образованието ще получават с 15% по-високи заплати от 1 август, реши държавното управление на съвещанието си през днешния ден. 

Министерският съвет одобри да бъдат увеличени разноските за личен състав на районните ръководства по образованието за 2020 година с 878 900 лева Общата бройка на чиновниците в 28-те районни ръководства на образованието е 612 души.
С решението се цели привличане и оставане на чиновници, които имат директно отношение към организацията и контрола на образователния развой в изискванията на епидемиологичната рецесия, както и повишение на мотивацията им.

Министерският съвет одобри Постановление за одобрение на спомагателни разноски за личен състав по бюджета на Националния статистически институт (НСИ) за 2020 година. Те са част от утвърдените от държавното управление нови социално- стопански ограничения в отговор на епидемиологичната рецесия за администрации, натоварени с осъществяване на действия в изискванията на пандемия и последици от COVID-19, в това число за чиновници на първа линия, чиито отговорности включват обслужване и надзор „ на терен “.

Основна задача на над 500 души, работещи в Териториалните статистически бюра, е събирането и обработването на статистическа информация. Служителите са длъжни, в сходство с условията на европейското законодателство в избраните периоди да реализират анкетните проучвания, без значение от рестриктивните мерки, които се постановат от епидемиологичната конюнктура. Провеждането на анкети и изявленията в изискванията на COVID-19 допуска непрекъснат контакт с външни лица, като по време на епидемията ограниченията, които могат да се приложат от други работодатели и администрации, а точно работа от у дома, тук са неприложими. 

Правителството отпусна  5 503 000 лева на Националния застрахователен институт (НОИ). Средствата ще се употребяват за увеличение с до 30 на 100 на самостоятелните съществени месечни работни заплати на чиновниците на Национален осигурителен институт, ангажирани с действия за предварителна защита разпространяването на ковид COVID-19 и ограничение на следствията от пандемията. 

С друго държавно разпореждане се отпускат спомагателни разноски по бюджета на Министерския съвет за 2020 година в размер на 518 661 лева Средствата ще бъдат отразени по бюджетна стратегия „ Убежище и бежанци “, за обезпечаване на средства за покачване на разноските по индикатор „ Персонал “ на Държавна организация за бежанците. Повишаването на възнагражденията и полагащите се осигурителни заплащания за сметка на работодателя са част от утвърдените от държавното управление нови социално-икономически ограничения по отношение на попречване на разпространяването и/или ограничение на последствията от COVID-19. Средствата за осъществяването на плана на акт се обезпечават за сметка на преструктуриране на разноските и/или прехвърлянията по централния бюджет за 2020 година
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР