Служителите в Германия могат да очакват значително увеличение на заплатите

...
Служителите в Германия могат да очакват значително увеличение на заплатите
Коментари Харесай

Вдигат ударно заплатите в Германия

Служителите в Германия могат да чакат доста нарастване на заплатите през новата година, излиза наяве от корпоративно изследване на водещия локален стопански институт Ifo, представено от DPA.

От една страна, фирмите търсят квалифицирани фрагменти, а от друга, минималното възнаграждение нараства мощно, изясняват икономистите.

От интервюираните 630 мениджъри, отговарящи за личния състав, 78% чакат заплатите да се покачат приблизително с 4,7 на 100. Намаление на заплатите се среща измежду отговорите извънредно рядко.

„ Най-голямо нарастване на заплатите се чака в бранша на услугите - приблизително 5,8% ", се споделя в изследването. Фирмите от сферата на търговията и услугите чакат „ нарастването на заплатите за неквалифицираните служащи да бъде по-голямо, в сравнение с за квалифицираните ".

Едно от обясненията за това може да бъде огромното нарастване на минималната работна заплата: от досегашните 9,60 евро на час тя ще стане 9,82 евро от 1 януари (утре), а от 1 юли 2022 година ще нарасне с още 6,4 на 100 до 10,45 евро.

Коалиционното съглашение на новото федерално държавно управление планува следващо нарастване на минималната заплата през 2022 година - до 12 евро за час. Според изследването на мениджърите по човешки запаси от това биха се възползвали приблизително 20% от чиновниците в доставчиците на услуги, 10% от тези в търговията и 7% от тези в бранша на индустрията.

От друга страна, 80% от интервюираните мениджъри по човешки запаси търсят квалифицирани служащи. Почти всички от тях ще имат проблеми в тази тенденция:

„ Трудностите при намирането на квалифицирани служащи се чака да се задълбочат спрямо предходната година ", пишат икономическите откриватели.

40% от фирмите възнамеряват да усилят броя на чиновниците си, а единствено 12% - да съкратят работни места.

„ Анкетираните мениджъри по личния състав считат, че увеличението на привлекателността на професионалното образование е най-подходящата мярка за битка с дефицита на квалифицирани служащи “, се заключава в проучването.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР