Служителите на затвори и арести протестираха в цялата страна за

...
Служителите на затвори и арести протестираха в цялата страна за
Коментари Харесай

Надзирателите излязоха на протест, искат 20% увеличение

Служителите на затвори и арести стачкуваха в цялата страна за 20% по-високи заплати и по-добри условия на труд. Това се случва точно на националния им празник – 29-ти януари.

Полицаи на митинг, блокади в София и страната

Охраната в пандизите е незадоволителна

При предходното си неодобрение чиновниците на пандизите реализираха 5-процентов скок на заплатите.

Но в този момент то е по-високо в подтекста на спомагателните 100 милиона, които получи Министерство на вътрешните работи. Реалното нарастване при предходните договаряния, е стигнало до 30 лева Те упорстват заплатите и обществените им заплащания да бъдат изравнени с тези на другите чиновници от бранш "Сигурност ".

Протестът стартира от Софийския областен съд в 7.30 Служители от местата за отнемане от независимост стачкуваха в понеделник в Ловеч, Бургас, Варна, Пловдив, Сливен, Пазарджик, Стара Загора, Бобов дол, Враца, Белене, Бойчиновци.

"Не се ли изпълнят настояванията - митингите няма да спрат. Ние сме безусловно излъгани. Обещава ни се нещо преди Нова година и то - от Министерство на правораздаването, само че се оказва, че това не може да бъде изпълнено. За нас в страна от Европейския съюз това е несериозно ", оплака се Нейко Комитски, заместник-председател на синдикалното сдружение на надзирателите от пандиза в Ловеч, представен от NOVA.

„ Затворите имат проблеми с недокомплект. Същото се среща и в Главна дирекция "Охрана ". Имаме здания, които се пазят от един човек, което не е възможно. Не мога да разясня дали е рисково за чиновниците, само че се нарушава сигурността на тези здания и на местата за отнемане от независимост " разяснява Ясен Тодоров – ръководител на Столичното синдикално сдружение "Охрана ", пред БГНЕС.

Решението за митингите беше взето след среща предходната седмица в правосъдното ведомство с министър Цецка Цачева, където не бе реализирано единодушие по главните им претенции.

За 6 месеца договаряния постигнатият резултат е изпратено следващо писмо до финансовото министерство със питане има ли средства за осъществяване на техните претенции, което е извънредно несериозно, считат двете синдикални организации.

Служителите в пандизите, дружно със чиновниците от бранш "Съдебна защита ", ще стачкуват и в сряда пред съдилищата в огромните регионални градове.

На 10 февруари синдикатите ще решат дали ще разгласят началото на национални митинги.

А от правосъдното министерство излязоха с позиция, че са осведомени с настояванията на синдикалните организации и разговорът с тях е натоварен - под формата на поредност от работни срещи.

От министерството показват, че е належащо равнопоставено отнасяне на всички структури в бранш „ Сигурност ". Въпросът за актуализиране на бюджета за 2018-та година, който е подложен от синдикатите, е препратен по подготвеност към министерството на финансите.

Съюзът на съдиите в България поддържа протестиращите надзиратели от пандизите и работещите в "Съдебна защита ". От съдийската организация разпространиха писмо, в което дефинират обществените претенции на протестиращите като обективни.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още забавни вести последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР