Служителите на три музейни обекта в Ямбол протестират с Ден

...
Служителите на три музейни обекта в Ямбол протестират с Ден
Коментари Харесай

Служителите на три музейни обекта в Ямбол също на протест

Служителите на три музейни обекта в Ямбол стачкуват с Ден на затворени порти - на Регионалния исторически музей, на Етнографския комплекс в кв. " Каргон " и на Националния археологически резерват „ Тракийски и древен град Кабиле “.

" Недоволството им е част от националния митинг против минималното 5-процентно нарастване на средствата, планувано в държавния бюджет ", заяви археологът и ръководител на локалната синдикална организация Тодор Вълчев.

По думите му, със заложените в бюджет-2022 средства за главния стандарт е невероятно да се прави качествена музейна активност. Увеличението би стигнало единствено за покриване на разноски, само че не и за повишение на заплати.

" Възнагражденията на чиновниците на музеи, галерии и библиотеки са най-ниските за експерти с висше обучение у нас - сред 850 и 900 лв. . Същевременно заплатите са и най-ниските в Европа ", сподели Вълчев.

Той съобщи, че България е една от трите най-богати страни на културни полезности на територията на Европа и в същото време отделя минимум средства за тяхното запазване, изследване и разпространение.

" У нас средствата за задачата са под един % от брутния вътрешен артикул, до момента в който в другите страни от Европейския съюз се отделят над 1,5 на 100 “ , разяснява археологът.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР