Служителите на Регионална библиотека Проф. Беню Цонев в Ловеч ще

...
Служителите на Регионална библиотека Проф. Беню Цонев в Ловеч ще
Коментари Харесай

Служителите на регионалната библиотека в Ловеч излизат на символичен протест

Служителите на Регионална библиотека „ Проф. Беню Цонев ” в Ловеч ще се включат в митинга на работещите в библиотеките на следващия ден (20 май).

Протестът е алегоричен и библиотекарите няма да прекъсват работа, заяви за Българска телеграфна агенция Мила Миронова, ръководител на синдикалната секция към КТ „ Подкрепа “.      
   
Причината за недоволството е, че на 18 декември 2020 година бе подписано Допълнително съглашение към Браншовия групов трудов контракт за библиотеките, в което бяха сложени условия за въвеждане на минималните начални съществени месечни хонорари в сектора. Споразумението обаче не се извършва, уточни Миронова. 

„ Настояваме пред държавното управление и народните представители това извънредно недопустимо състояние да бъде в точния момент и изрично променено. Българските библиотеки са принудени да работят в изискванията на признати, само че неизпълнени стандарти за библиотечното обслужване, освен това при извънредно незадоволително финансиране от страна на Министерството на културата. Тези условия ни изправят пред невъзможността да изпълняваме значимите си публични функционалности “, добави Мила Миронова.

Едно от настояванията на библиотекарите преди актуализацията на бюджета от 1 юли 2022 година е да бъде повишен с 40 % Единният разходен стандарт за субсидирана численост на районните библиотеки. Необходимите средства са размер 10 288 863 лв.. Настояват още и за нарастване на субсидираните бройки на районните библиотеки - от 1177 на 1200.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР