Окръг Мауи оповести имената на 388 души, изчезнали след опустошителните горски пожари

...
Служителите на окръг Мауи оповестиха късно в четвъртък имената на
Коментари Харесай

Служителите на окръг Мауи оповестиха късно в четвъртък имената на 388 души, изчезнали след опустошителните горски пожари на 8 август, първият такъв списък, който ще бъде издаден.

Служител на ФБР каза в изявление, че списъкът „са само онези, които са били валидирани, като са били докладвани като неизвестни. Те са били считани за валидирани само докато са били предоставени следните критерии: Име и фамилия също като потвърден номер за връзка с лицето, подали сигнал за лицето в неизвестност."

ФБР и полицията на окръг Мауи се опитват да установят колко хора остават в неизвестност. ФБР каза във вторник има 1000 до 1100 имена в предварителен, непотвърден списък.

съди Хавайската електрическа компания за пожарите, които опустошиха Лахайна, като каза, че електрическата компания по небрежност не е изключила захранването въпреки изключително силните ветрове и сухи условия.

Свидетелски разкази и видеозаписи показват, че искри от електропроводи са запалили пожари, тъй като електрически стълбове са се счупили от ветровете, които са били тласкани от ураган, преминаващ далеч на юг. Пожарите от 8 август убиха най-малко 115 души, което ги прави най-смъртоносните в САЩ от повече от век, а официални лица казаха, че броят им е почти сигурен, че ще нарасне.

Hawaii Electric каза в изявление, че е „много разочарован, че окръг Мауи избра този съдебен път, докато разследването все още се развива“.

В делото се казва, че унищожаването е можело да бъде избегнато и че предприятието е имало задължение „да поддържа правилно и ремонтира електрическите преносни линии и друго оборудване, включително електрически стълбове, свързани с тяхното пренасяне на електроенергия, и да пази растителността е правилно подрязана и поддържана, така че да се предотврати контакт с въздушни електропроводи и друго електрическо оборудване."

Компанията знаеше, че силните ветрове „ще съборят електрически стълбове, ще съборят електропроводи и ще запалят растителност“, се казва в съдебния иск. „Обвиняемите също знаеха, че ако тяхното електрическо оборудване над главата запали пожар, той ще се разпространи с критично бърза скорост.“

Сушата в региона остави растенията, включително инвазивните треви, опасно сухи. Когато ураганът Дора премина на около 500 мили южно от Хаваите, силните ветрове събориха най-малко 30 електрически стълба в Западен Мауи. Видео, заснето от жител на Лахайна, показва свален електропровод, който запалва сухи треви. Пожарникарите първоначално овладяха този огън, но след това останаха, за да се погрижат за други обаждания, а жителите казаха, че по-късно огънят отново се разпали и препусна към центъра на Лахайна.

С прекъснати електропроводи и екипи на полицията или комуналните услуги, блокиращи някои пътища, движението по предната улица на Лахайна спря. Редица жители скочиха във водата край Мауи, докато се опитваха да избягат от пламтящите отломки и прегрятия черен дим, обгръщащ центъра на града.

Десетки търсачи с екипировка за гмуркане с шнорхел тази седмица претърсваха участък от 4 мили вода за признаци на някой, който може да е загинал. Екипите също така усърдно търсят останки сред пепелта на разрушени предприятия и многоетажни жилищни сгради.

„Нашият основен фокус след тази невъобразима трагедия беше да направим всичко възможно, за да подкрепим не само хората от Мауи, но и окръг Мауи“, се казва в изявлението на Hawaiian Electric.

Hawaiian Electric е публично търгувана компания с печалба, притежавана от инвеститори, която обслужва 95% от електрическите клиенти на Хаваите. Освен това е изправена пред няколко съдебни дела от жители на Лахайна, както и едно от някои от собствените си инвеститори, които го обвиниха в измама във федерален съдебен процес в четвъртък, като казаха, че не са разкрили, че мерките за предотвратяване на горски пожари и безопасност са неадекватни.

В делото на окръг Мауи се отбелязва, че други комунални услуги, като Southern California Edison Company, Pacific Gas & Electric и San Diego Gas & Electric имат процедури за спиране на захранването по време на лоши бури и се казва, че „тежките и катастрофални загуби . .. можеше лесно да бъде предотвратено", ако Hawaiian Electric имаше подобен план за спиране.

Окръгът заяви, че търси обезщетение за щети на обществена собственост и ресурси в Лахайна, както и в близката Кула.

В съобщение за новините, обявяващо съдебния иск, служители на окръг Мауи казаха, че горските пожари унищожи повече от 2200 сгради и причини щети за най-малко 5,5 милиарда долара.

Други комунални услуги бяха признати за отговорни за опустошителните пожари наскоро.

През юни съдебни заседатели в Орегон намериха електрическата компания PacifiCorp за отговорна за причиняването на опустошителни пожари по време на уикенда на Деня на труда през 2020 г., като наредиха на компанията да плати десетки милиони долари на 17 собственици на жилища, които заведоха дело и я намериха отговорна за по-големи обезщетения, които биха могли да издигнат общото възнаграждение до милиарди.

Pacific Gas & Electric обяви фалит и се призна за виновен по 84 обвинения в непредумишлено убийство, след като пренебрегнатото му оборудване предизвика пожар в подножието на Сиера Невада през 2018 г., който унищожи близо 19 000 домове, предприятия и други сгради и на практика унищожи града от Парадайс, Калифорния.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР