Служителите на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) поискаха

...
Служителите на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) поискаха
Коментари Харесай

Метеоролозите не искат да ги местят в екоминистерството

Служителите на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) желаеха в отворено писмо до премиера Кирил Петков да не се местят от Министерството на образованието и науката към Министерството на околната среда и водите.

" Знаете ли, че на 06.01.2022 година сме подали писмо до Вас, и министрите Василев, Сандов и Денков, подписано от всички управителни органи в Национален институт по метеорология и хидрология и подкрепено (с подписи) от 97% от работещите във всички структури на Национален институт по метеорология и хидрология в страната? Запознахте ли се с причините ни срещу това пренасяне? ", написа в.

" Ясни ли са Ви действителните претекстове на министър, учен от Българска академия на науките, Н. Денков за това предпочитание да „ извади “ една национална научна организация с 132-годишна история от министерство на науката и да я трансферира към едно от осемте министерства, които обслужва с научни артикули? Знаете ли, че той в никакъв случай не е стъпвал в Национален институт по метеорология и хидрология и нито един път не се е срещал с управлението на Национален институт по метеорология и хидрология от назначението му за длъжностен министър до момента? ", пишат още метеоролозите.

Министър Денков призна, че още през лятото неговият сътрудник - служебният екоминистър Асен Личев, е изискал Национален институт по метеорология и хидрология да се реалокира в Министерство на околната среда и водите. Тогава е било решено това да стане с бюджета за 2022 година.

Припомняме, че Национален институт по метеорология и хидрология бе изместен от Българска академия на науките към МОН през 2019 година.

Денков отбелязва, че няма забележки към работата на института: „ Всички виждаме, че те са доста дейни, използваме техните резултати “. МОН в никакъв случай не е предложило смяна в статута на Национален институт по метеорология и хидрология във връзка с неговото финансиране. Образователният министър бил подготвен да разисква къде е най-хубавото място на института и отбелязва, че „ този диалог ще се организира на държавно ниво, тъй като има разнообразни благоприятни условия “.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР