Служителите на летище София са в пълна бойна готовност за

...
Служителите на летище София са в пълна бойна готовност за
Коментари Харесай

Само в Lupa.bg: Концесионерът на летище София реже заплатите, ваучерите за храна и отпуските

Служителите на летище " София " са в цялостна бойна подготвеност за ефикасни протестни дейности, това стана ясно след вчерашната среща, която се организира сред синдикатите и новият концесионер на аеропорта. На 23 март ще има нова среща сред страните, на която би трябвало да бъде реализиран консенсус за Колективния трудов контракт (КТД), за който в този момент има съществени разминавания, научи Lupa.bg.

Именно отсрочката от седмица би трябвало да вразуми управлението и да одобри настояванията на чиновници и синдикати, които са с изпилени нерви от проточилите се договаряния.

Мнозина смятат, че Хесус Кабайеро - изпълнителният шеф, и другите негови хора, просто тупат топката, защото от април ще могат да вършат каквото си изискат, ще бъдат с развързани ръце. До преди година, когато стана факт концесията и новото държавно управление желае да я скапе, Колективният трудов контракт се подновяваше автоматизирано, само че в този момент нещата не стоят тъкмо по този начин, би трябвало нов. И това е ябълката на раздора.

При състояние, че в България цените на всичко на няколко пъти се покачват, чиновници и синдикати упорстват за най-малко 20% нарастване на заплатите, които на огромна част от служащите са напряко смешни - мъчно докарват приход до 1000-1100 лв. на месец.

На първата среща концесионерът е дал ясно да се разбере, че това няма по какъв начин да стане и е предложил нарастване от 3%, което граничи с лудостта и подигравката с всички, дали толкоз години на летището. Всъщност, там заплатите на са обновени от години, повече от декада, което се коства нереално на елементарния жител, привикнал с мисълта, че на летищата хората взимат в действителност положителни пари. В България, уви, действителностите са други.

В последна сметка в този момент договаряния се водят за повишение на заплатите с 6%, само че има друга два подводни камъка - работодателят упорства да бъде понижен годишният заплатен отпуск, който варира сред 36 и 39 дни, според от трудовия стаж и заслугите. Шефовете упорстват отпускът да бъда скъсен с 5 дни, което не е по усета на служащите.

Служителите получават и по ваучери за храна по 380 лв. на месец, които са включени в заплатата, само че вместо желаното от синдикатите нарастване от 20 до 50 лв., концесионерът желае тази облага да бъде отстранена напълно, или да бъде понижена, а третият вид е да бъде прибавена към заплатата като сума, която ще има удръжки и няма да е в този си тип.

Чака се датата 23 март, тогава ще паднат доста маски и ще се види накъде ще задуха вятърът. Запознати предвиждат, че нещата ще стигнат до дейни протестни дейности, а това значи, че летището ще претърпи огромни загуби, а също по този начин и солени неустойки, в случай че не приема и не изпраща полети.

От през вчерашния ден на летището е стартирала подписка измежду чиновниците, които да заявяват готовността си на стачка, като нужният % е 51.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР